Boek
Nederlands

Mijnheertje Kokhals

Bart Meuleman (auteur), Paul Verrept (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Meneertje Kokhals laat andere mensen zijn leven bepalen. Daarvan wordt hij droevig en ziek. Prentenboek met schilderingen in kleur. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Eenzaam zijn
Titel
Mijnheertje Kokhals / tekst Bart Meuleman ; ill. Paul Verrept
Auteur
Bart Meuleman
Illustrator
Paul Verrept
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hasselt]:: Afijn, 2002
[23] p. : ill.
ISBN
90-5933-022-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Mijnheer Kokhals is zo positief ingesteld en zo aardig tegen iedereen dat je hem van harte gunt dat zijn droom werkelijkheid wordt: hij wil eindelijk dat aardige meisje ontmoeten. Voorlopig moet hij zich tevreden stellen met een knuffelbeertje naast hem in bed. Hij is voortdurend bezig met aardig te zijn, tegen de bromfietser die hem onderspat, tegen de tantes die hem met vragen en opmerkingen bestoken, tegen voordringende mensen in de supermarkt, zelfs tegen onbekende mensen die hij tegenkomt. Zo aardig dat hij er zelf misselijk van wordt en vervolgens zijn naam eer aandoet. En dan is het weer tijd om naar bed te gaan en een mooie droom te dromen. Niet alleen in het verhaal, ook in de illustraties komt de eenzaamheid van mijnheer Kokhals schrijnend naar voren. Het is eigenlijk een triest verhaal met een problematiek die ver van kinderen af lijkt te liggen, maar dat zou wel eens gezichtbedrog kunnen zijn. [Herman Kakebeeke]
Mijnheertje Kokhals is een vriendelijke, wat bedeesde man die zich verontschuldigt tegenover een onbeschofte bromfietser als deze hem nat spat met modder. Hij brengt bezoekjes aan tantes die hem beledigen en sterke koffie voorzetten terwijl ze toch weten dat hij een zwakke maag heeft. Bij de bushalte deelt hij zijn voedsel met de andere wachtenden. Hij is kortom veel te aardig voor deze wereld. Geen wonder dat hij zich aan het eind van de dag een beetje droef en misselijk voelt. Het is niet duidelijk voor wie dit prentenboek precies bedoeld is. De gangbare doelgroep, kleuters en peuters, zal waarschijnlijk weinig affiniteit hebben met de gevoelswereld van dit treurige mannetje. Maar misschien dat de tragikomische kanten van zijn bestaan op de lachspieren werken. Het verhaal is voorzien van paginagrote, wat stijve schilderingen in sombere tinten. Verzorgd uitgegeven op crèmekleurig papier. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

Over Bart Meuleman

Bart Meuleman (10 mei 1965) is een Belgisch toneelschrijver, (schrijver, regisseur), dichter en essayist.

Drie dichtbundels verschenen al van zijn hand. In 2002 was hij writer in residence voor het literaire tijdschrift Yang en hij werkte samen met Paul Verrept aan enkele kinderboeken over 'Mijnheertje Kokhals'. Voor zijn dichtbundel Hulp ontving hij in 2004 het Charlotte Köhler Stipendium en werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Een volgende bundel, Omdat ik ziek werd (2008), kreeg nominaties voor onder andere de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. In 2009 verscheen een bundel essays over popmuziek, De donkere kant van de zon, en in 2014 de autobiografische, essayistische roman De jongste zoon.

Met het gezelschap De zweep maakte hij De smerige trilogie (1999-2002). Hij regisseerde voor onder andere Theater Antigone, het Toneelhuis, NTGent en Dito'Dito. In 2006 schreef en regisseerde hij de theatermono…Lees verder op Wikipedia

Suggesties