Boek
Nederlands

Terug naar af

Bart Moeyaert (auteur)
In de reeks:
Top
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Nadat de 15-jarige Matthias voor zijn examen is gezakt, kost het hem heel wat moeite en tijd voordat er weer wat orde en regelmaat in zijn leven komt.
Onderwerp
Schoolleven
Titel
Terug naar af
Auteur
Bart Moeyaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Averbode: Altiora, 1986 | Andere uitgaves
92 p.
ISBN
90-317-0720-1

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit tweede tienerboek van de piepjonge auteur verhaalt een bewogen week uit het leven van de 15-jarige neo-romanticus Matthias. Hij zakt voor wiskunde, moet dus een jaartje overdoen. Bovendien betrapt hij zijn geliefde lerares Nederlands met een vreemde man. Verschrikt op de vlucht valt hij samen met het gloednieuwe boek van zijn lievelingsauteur in het water. Nee, geen zelfmoord! Vrij boeiend geschreven ik-verhaal, met heel wat herkenningspunten. Aan het begin een bekend citaat van John Irving en een citaat van Lasmow over "schoolpijn". De hoofdpersoon is een wat overgevoelige, zeer beschaafde Poète Maudit in tienerschoenen. De nevenpersonages: een springerige, giechelende zus, een nogal koele moeder, de sympatieke lerares Nederlands, de hatelijke Reelsma voor wiskunde..., ze komen nauwelijks uit de verf. Bijzonder sterk is echter de poëtische, bijna filmische stijl, met vaak verrassende details. De droom over de verdronken fazant is mysterieus, fascinerend, stilistisch verzorgder da…Lees verder

Over Bart Moeyaert

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Bart Boudewijn Peter (Bart) Moeyaert (Brugge, 9 juni 1964) is een Belgisch schrijver.

Biografie

Bart Moeyaert groeide op als jongste van zeven zonen. Hij is vernoemd naar de hoofdpersoon van het boek Bartje van Anne de Vries. Zijn tweede naam verwijst naar de Belgische koning Boudewijn, die Moeyaerts peetoom was, zoals in België gebruikelijk is bij de jongste van zeven opeenvolgende zonen. Hij ging in het Sint-Leocollege in Brugge naar de lagere school, maar maakte er de middelbare school niet af. Hij volgde een opleiding aan de kunsthumaniora Sint-Lucasschool in Gent (1981), waar hij afstudeerde in 1983. Tot slot studeerde Moeyaert Nederlands, Duits en geschiedenis aan de lerarenopleiding Sint-Thomas in Brussel. Hij studeerde hier af in 1986. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was het oeuvre van Aidan Chambers, een schrijver die de stijl van Moeyaert in belangrijke mate beïnvloed heeft.

Ondanks zijn leraarsdiploma…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek