Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het walvisoor

Bart Plouvier (auteur), Griffo (illustrator)
Oma Wiegelwaggel vertelt haar kleinkinderen Sam en Silke verhalen over haar vader kapitein Jonas Frederikson. Sam en Silke gaan bij hem op bezoek om een walvisoor te halen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het walvisoor / Bart Plouvier ; ill. Griffo
Auteur
Bart Plouvier
Illustrator
Griffo
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2000
62 p. : ill.
ISBN
90-022-0900-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Beroemde sprookjesbundels uit de wereldliteratuur -- zij het nu de oosterse verhalenschat "De vertellingen van duizend en één nacht", Straparolas "Le Piacevoli Notti" (1550/53), Giambattista Basiles "Il Pentamerone" (1634/37) -- hebben het volgende met elkaar gemeen: ze zijn als een raamvertelling geconcipieerd en hebben één of meerdere vrouwelijke vertelsters. Er wordt verteld om aan een zogenaamde "Mangelsituation", één of ander gebrek op persoonlijk, sociaal of politiek vlak een einde te stellen. Ditzelfde concept vindt men terug in het kinderboek Het walvisoor van Bart Plouvier. Oma Wiegelwaggel is potdoof. Ze vertelt haar kleinkinderen Silke en Sam, dat ze nood heeft aan een "walvisoor". Wat dit precies is en, meer nog, hoe de kinderen aan dit kleinood kunnen geraken, wordt hen in een aantal sprookjesachtige verhalen meegedeeld. Via het waterbed van hun ouders, dat met echt zeewater gevuld is, komen de kinderen in een wonderlijke wereld, waarin zeekabouters, zeeheksen, kap…Lees verder
Oma Wiegelwaggel vertelt aan haar kleinkinderen Sam en Silke fantastische verhalen over haar vader kapitein Jonas Frederikson. Hij won ooit een wedstrijd van een zeeheks en kreeg toen van Neptunus de mogelijkheid om in het water te leven. Sam en Silke zoeken hem op om voor hun dove oma een walvisoor te halen, zodat ze weer kan horen. De verhaalopbouw is gekunsteld, met onder meer verhalen over een reus en een koning die weinig terzake doen. Allerlei gebeurtenissen worden via uitvoerige beschrijvingen dik in de verf gezet, zodat het lijkt alsof ze bijzonder zijn. Dat is evenwel niet zo, want het boek is niet echt spannend of boeiend. De personages zijn typetjes, die niet tot leven komen bij gebrek aan echte interactie. Dergelijke zeemansverhalen moeten het hebben van spitse confrontaties tussen de figuren en humor, maar die ontbreken hier. Een aantal mooie kleurenillustraties verluchten dit leesboek in groot formaat voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Bart Plouvier

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bart Plouvier

Bart Plouvier (Mortsel, 1951) is een Vlaamse auteur.

Biografie

Bart Plouvier groeide op in de Antwerpse Voorkempen. Als zeventienjarige kwam hij in aanraking met het Antwerpse artiestenmilieu en de hippiebeweging en vol dromen en illusies nestelde hij zich op het platteland. Hij was een tijdje leerling aan de Academie voor Schone Kunsten en doorliep daarna twaalf stielen en dertien ongelukken: van dokwerker tot muzikant in Bobbejaanland. Van 1980 tot 1984 was hij matroos op een zeesleper en in die periode begon hij te schrijven, met het eigen leven en de zee als belangrijkste inspiratiebronnen.

Sinds zijn debuut De maquette in 1987 leverde hij bijdragen aan talloze tijdschriften en publiceerde hij journalistieke verslagen, diverse romans, theaterteksten, kinderboeken, poëzie, verhalenbundels en reisimpressies. In 1995 verscheen zijn eerste roman, Het gelag. Zijn werk werd meermaals bekroond. Na 15 jaar resta…Lees verder op Wikipedia

Suggesties