Boek
Nederlands

In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos

Bart Slijper (auteur)
+1
In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos
×
In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos

In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos

Biografie van de Nederlandse dichter Willem Kloos (1859-1938). Slijper bespreekt de invloed van Kloos' liefdesrelaties met Jacques Perk en Albert Verwey op zijn poëzie. Hij presenteert Kloos als een kwetsbare man, beheerst door gekneusde passies. Na een zelfmoordpoging belandde Kloos in een inrichting.
Onderwerp
Kloos, Willem
Titel
In dit gevreesd gemis : het leven van Willem Kloos
Auteur
Bart Slijper
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2012
325 p. : ill.
ISBN
9789035135291 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Willem Kloos (1859-1938) is een symbool in de Nederlandse literatuur, vanwege zijn dichterschap, zijn vriendschap met Jacques Perk en als oprichter van De Nieuwe Gids. Dat speelde allemaal aan het einde van de negentiende eeuw. Daarna heeft Kloos nog zo'n veertig jaar veel kritieken geschreven, oneindig veel gecorrespondeerd en zijn rol als grote dichter goed gespeeld, al nam niemand dat meer serieus. Bart Slijper schreef nu zijn biografie. Het is een boek geworden dat in feite alleen over twee vriendschappen gaat, die met Jacques Perk en later die met Albert Verwey. Slijper focust zich op de 'liefde die vriendschap heet' en zet daarvoor ook het dichtwerk van Kloos in. Jammer dat niet het hele leven en de literairhistorische duiding daarvan behandeld zijn. De biograaf zit zo dicht op de huid van Kloos dat hij weinig oog voor de context heeft.

Over Bart Slijper

Bart Slijper (Groningen, 11 april 1963) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk biografieën. Zijn boeken werden genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs.

Levensloop

Slijper studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2007 bij professor G.J. Dorleijn aan diezelfde universiteit met een proefschrift over het leven van de 20e eeuwse dichter J.C. Bloem. Het proefschrift werd uitgegeven bij de Arbeiderspers als Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem. Het boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en haalde de tiplijst van de AKO Literatuurprijs.

In 2013 verscheen bij uitgeverij Prometheus In dit gevreesd gemis, een biografie van Willem Kloos, waarmee Slijper opnieuw kans maakte op de Libris Geschiedenis Prijs.

Zijn recentste boek, Hemelbestormers, dateert van 2017 en is een groepsportret van de tachtigers. Deze bewegi…Lees verder op Wikipedia