Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hemelbestormers : de revolutie van de Tachtigers

Bart Slijper (auteur)

Hemelbestormers : de revolutie van de Tachtigers

Beschrijving van het ontstaan, de bloei en het uiteenvallen van de beweging van de Tachtigers in literatuur en schilderkunst en hun invloed op het politieke en maatschappelijke leven aan het eind van de 19e eeuw.
Onderwerp
Tachtigers
Titel
Hemelbestormers : de revolutie van de Tachtigers
Auteur
Bart Slijper
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
317 p. : ill.
ISBN
9789035140264 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855 (SISO) Na 1880 (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hemelbestormers waren de dichters, schrijvers en schilders die zich rond 1880 sterk afzetten tegen de gezapige, clichématige werken van hun voorgangers. Zij wilden schoonheid brengen en 'de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie'. Bekende schrijvers onder de Tachtigers zijn Verwey, Kloos en Van Eeden; uit de schilderkunst Breitner, Van Looy en Israels. De Tachtigers richtten het omstreden tijdschrift De Nieuwe Gids op, waarin ze hun revolutionaire opvatting over kunst tot uitdrukking brachten. Door onderling uiteenlopende meningen over de definitie van kunst en door persoonlijke ruzies kwam rond de eeuwwisseling een einde aan de beweging van Tachtig. De auteur heeft na een grondige research het stof van de Tachtigers geblazen en hen in een prachtig boek beschreven als mensen van vlees en bloed. Zo komen grote namen tot leven voor studenten Nederlands en scholieren, in alledaagse, gewone taal met af en toe een vleugje humor, waardoor mensen van ruim 100 jaar ge…Lees verder

Over Bart Slijper

Bart Slijper (Groningen, 11 april 1963) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk biografieën. Zijn boeken werden genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en de AKO Literatuurprijs.

Levensloop

Slijper studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 2007 bij professor G.J. Dorleijn aan diezelfde universiteit met een proefschrift over het leven van de 20e eeuwse dichter J.C. Bloem. Het proefschrift werd uitgegeven bij de Arbeiderspers als Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem. Het boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en haalde de tiplijst van de AKO Literatuurprijs.

In 2013 verscheen bij uitgeverij Prometheus In dit gevreesd gemis, een biografie van Willem Kloos, waarmee Slijper opnieuw kans maakte op de Libris Geschiedenis Prijs.

Zijn recentste boek, Hemelbestormers, dateert van 2017 en is een groepsportret van de tachtigers. Deze bewegi…Lees verder op Wikipedia