Boek
Nederlands

Van alle dingen los : het leven van J.C. Bloem

Bart Slijper (auteur)
+1
Van alle dingen los : het leven van J.C. Bloem
×
Van alle dingen los : het leven van J.C. Bloem Van alle dingen los : het leven van J.C. Bloem

Van alle dingen los : het leven van J.C. Bloem

In de reeks:
Biografie van de Nederlandse dichter (1887-1966).
Onderwerp
Bloem, J.C
Titel
Van alle dingen los : het leven van J.C. Bloem
Auteur
Bart Slijper
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016 | Andere uitgaves
390 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789029510202 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

J.C. Bloem is de auteur van een aantal onvergetelijke verzen. Zijn verzamelde gedichten doen het nog steeds goed in de boekhandel, en ook voor bloemlezers is zijn werk gesneden brood. Over het leven van Bloem was ook al een en ander bekend, vooral via de getuigenis van zijn vrouw Clara Eggink en uit correspondenties met geestesgenoten. Bart Slijper, die eerder al over Bloem publiceerde ? hij stelde o.m. een fraai boek over de dichter samen voor de Historische Uitgeverij ?, bracht al die inzichten samen en verzette zelf heel wat onderzoek voor deze 'definitieve' biografie van de dichter. Van alle dingen los is daardoor een bijzonder gestoffeerd boek over de persoon en de dichter J.C. Bloem.

Slijper beschrijft uitvoerig de aarzelende aanvang van Bloems carrière en zijn nogal dubbelzinnige houding t.o.v. het tijdschrift 'De beweging' van Albert Verwey, dat een soort van symbolistische, sterk vergeestelijkte literatuuropvatting voorstond. Daarnaast gaat veel aandacht uit na…Lees verder
J.C. Bloem (1887-1966) is een nog steeds levend monument van onze literatuur. Zijn naam roept onmiddellijk de gedachte op van onvervulbaar verlangen naar verloren geluk – dat zijn beslag krijg in licht ogende, melodieus gestemde, sombere beelden, gelardeerd met eloquente berusting. Daarbij voegt zich het beeld van een saai ambtelijk bestaan, met ruimte om prachtige verzen te schrijven. Ons beeld is mede bepaald door Bloems levenspartner Clara Eggink. Op basis van brieven en archieven tekent de biograaf helder en meest zakelijk leven en werk. De poëzie wordt niet geanalyseerd, maar als uiting en illustratie van het leven geciteerd. Bloems eigen essayistische werk dient om zijn poëtische denkbeelden te verhelderen. Resultaat is een zeldzaam benauwend inkijkje in een in uitzichtloosheid rondcirkelend leven: indolentie, drankzucht, eeuwige schulden, verantwoordelijkheid ontwijkend, extreem egocentrisch, reactionair en bij dit alles toch een innemende persoonlijkheid. Slijper duidt gelukki…Lees verder

Over Bart Slijper

Bart Slijper (Groningen, 11 april 1963) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk biografieën.

Levensloop

Slijper studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2007 promoveerde hij op het bij de Arbeiderspers verschenen Van alle dingen los. Het leven van J.C. Bloem, een biografie van de 20e eeuwse dichter J.C. Bloem. Het boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en haalde de tiplijst van de AKO Literatuurprijs.

In 2013 verscheen bij uitgeverij Prometheus In dit gevreesd gemis, een biografie van Willem Kloos, waarmee Slijper opnieuw kans maakte op de Libris Geschiedenis Prijs.

Zijn recentste boek, Hemelbestormers, dateert van 2017 en is een groepsportret van de tachtigers. Deze beweging maakte aan het einde van de 19e eeuw furore en vernieuwde met name de Nederlandse poëzie.

Externe links

Suggesties