Boek
Nederlands

Beminde eilanden

Bart Stouten (auteur)
Persoonlijke beschrijvingen over het dichterschap aan de hand van de fascinatie voor verschillende eilanden.
Onderwerp
Eilanden
Titel
Beminde eilanden
Auteur
Bart Stouten
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Averbode: Altiora, 2011
236 p. : ill.
ISBN
9789031732760 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 41 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dichter en Klara-radiomaker Bart Stouten heeft iets met eilanden. Dat hij ooit een 'eilandenboek' zou schrijven, lag in de lijn van de verwachtingen. In zijn voorwoord bij Beminde eilanden schrijft hij: 'Het was alsof de eilanden zelf om woorden begonnen te vragen, nadat ze me jarenlang doorheen de hele evolutie van mijn dichterschap geïnspireerd hebben.' Het begon in 1974 met een bezoek aan Corsica en bracht hem in de erop volgende decennia naar Santorini, Alaska, Bali, Galapagos, Gran Canaria, Sapporo, La Réunion en Orkney. Een persoonlijk opgebouwde archipel van eilanden, die elk op hun eigen manier een stempel hebben gedrukt op het poëtische 'Wachstum' van Stouten.
Terugdenkend aan en schrijvend over 'zijn' eilanden kijkt Stouten achter 'de oververzadigde kleuren en goedkope hyperbolen van reisbrochures'. Op Gran Canaria laat hij zich niet meetronen door de hordes van toeristen die het eiland overspoelen, maar trekt hij naar het noordelijk gelegen Moya om er het museu…Lees verder
Deze dichter, ook radiomaker bij Klara (een Vlaamse klassieke muziek zender), bezocht in de afgelopen decennia tal van eilanden. Terugdenkend aan en schrijvend over ‘zijn’ eilanden kijkt hij voorbij ‘de goedkope hyperbolen van reisbrochures’, terwijl dichters en beeldende kunstenaars zijn onafscheidelijke gezellen zijn. Met het verhaal van zijn reizen hertaalt de auteur de genese van zijn eigen schrijverschap. Wat zich aanvankelijk aan hem opdrong als een utopisch Atlantis op papier, wordt gaandeweg ingebed in een persoonlijke poëtica die hij zich vanuit zijn fascinatie voor het onzegbare eigen maakt. De ideeën hierrond raken de lezer. Vertrekkend van een tot het minimum herleide anekdotiek ontplooit de auteur zijn leef- en zijnstocht door de taal. Verdwalend in dorpen en steden, pratend en filosoferend met ‘soulmates’, lezend in zijn geliefkoosde dichters: zo kleurt hij ‘zijn’ eilanden in met indrukken. Dat doet hij in een beroezend poëtisch proza, dat uitdijt in vaak ellenlange zinn…Lees verder

Over Bart Stouten

Bart Stouten (Sint-Truiden, 1956) is een Belgisch-Vlaamse licentiaat-vertaler, dichter en radioproducent/presentator bij Klara.

Stouten was werkzaam als copywriter en bij het RUCA in Antwerpen. In 1990 werd hij bij Radio 1 van de toenmalige BRT aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie samen met regisseur Martine Ketelbuters. Hij leidde ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio, zoals van Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard.

Als dichter publiceerde hij zeven dichtbundels bij Uitgeverij P te Leuven:

  • 2002: Sapporo blues - kimi ga hoshii (ill. Rainier Boidin)
  • 2004: De wijsheid van de wind
  • 2006: Happy Christmas, Happy New York
  • 2009: Een Boek van Tijd.
  • 2011: Tussen dood en herleven
  • 2013: Ongehoorde Vragen
  • 2013: Liefdespijn van Starbucks tot rotsw…Lees verder op Wikipedia