Daisy
Nederlands

Een sprong naar de hemel

Bart Van Lierde (auteur)
+1
Een sprong naar de hemel
×
Een sprong naar de hemel Een sprong naar de hemel

Een sprong naar de hemel

Genre:
Tussen drie muzikaal begaafde kinderen uit een 19e eeuws gezin ontstaat een gecompliceerde, seksueel corrupte verhouding.
Onderwerp
Muziek, Seksueel geweld
Titel
Een sprong naar de hemel
Auteur
Bart Van Lierde
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2006
1 cd
Speelduur
17:13:00
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman speelt zich af in de 19e eeuw in steden als Hamburg, Leipzig, Parijs en Nice. Het is een muziekroman, een historische roman, maar tegelijk een niets vehullende seksuele roman. Drie onwaarschijnlijk getalenteerde kinderen, van wie vanwege geldgebrek maar een de eigen muzikale talenten professioneel kan ontwikkelen, gaan met elkaar op muzikaal gebied de slag aan. Compositorisch zichzelf vernieuwend (in de 19e eeuw gebeurde het allemaal: Mendelssohn, Berlioz, Brahms, Bruckner), alles en iedereen misbruikend voor de kunst, ontwikkelen zij zich tot toonaangevende componisten. Van Lierde schrijft aanstekelijk en met bijna een surplus aan technische kennis over muziek. Het dominant seksuele in de roman kan intussen als shockerend ervaren worden. Incest en perversies passeren de revue. In de wraakneming van hoofdpersoon Felix gaat de schrijver erg ver. Dat neemt niet weg dat deze dikke roman, met interessante inhoudelijke spiegelingen en een bijzondere stijlsouplesse, ademloos doet…Lees verder

Over Bart Van Lierde

Bart Van Lierde (9 januari 1974) is een Belgische auteur. Hij schreef een misdaadroman over de bekende tv-commissaris Witse en de biografie van ex-bokser Jurgen Haeck. Ook zette hij de film Zot van A., geregisseerd door Jan Verheyen, om in een roman. In zijn Voor Dummies over schrijftechniek legt hij uit hoe je de vormaspecten van een verhaal, zoals die in Hollywood voor filmscenario's gelden, kunt toepassen op literatuur om een pageturner te krijgen. Voor zijn thriller 0110 vond hij inspiratie in de gelijknamige actie van Tom Barman. De technieken van de Amerikaanse hypnotherapeut Milton H. Erickson verwerkte hij in de roman Luister niet naar Robert Blake. Biografieën van klassieke 19de-eeuwse componisten, zoals Chopin, Liszt en Richard Wagner, zette hij in Violist van de duivel om in historische fictie.

Bibliografie