Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Violist van de duivel

Bart Van Lierde (auteur)

Violist van de duivel

Een misvormde Hongaar kan in de 19e eeuw door zijn grote viooltalent en een bijzondere viool zichzelf en zijn omgeving ontstijgen.
Titel
Violist van de duivel
Auteur
Bart Van Lierde
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2003 | Andere uitgaven
271 p.
ISBN
90-290-7317-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De misvormde Hongaar Janos wordt ± 1810 door zijn ouders opgesloten tot ze ontdekken dat hij een talentvol violist is. Zijn vader trekt met hem langs Europese vorstenhuizen, maar sterft plotseling in Londen, waarna Janos alleen naar Parijs gaat en er een leraar vindt. Door zijn mooie spel raken vrouwen in zijn ban en daar maakt hij gebruik van. Hij verleidt een aristocrate om een speciale viool te bemachtigen en gaat weg na de geboorte van hun dochtertje. Hij wordt de beroemdste violist van Europa, maar als de viool wordt gestolen, speelt hij niet goed op andere violen en stopt. Als componist en dirigent vindt hij zichzelf; als zijn dochter later de viool vindt, wil hij hem niet meer. De debuutroman van de Belg (1974) die een zangopleiding voltooide aan het Brussels conservatorium, over het omgaan met talent en ambitie, en ontwikkelingen in de klassieke muziek zal vooral klassieke muziekliefhebbers boeien. Hoewel de auteur na het midden wat te weinig greep heeft op de materie, is dit …Lees verder

Over Bart Van Lierde

Bart Van Lierde (9 januari 1974) is een Belgische auteur. Hij schreef een misdaadroman over de bekende tv-commissaris Witse en de biografie van ex-bokser Jurgen Haeck. Ook zette hij de film Zot van A., geregisseerd door Jan Verheyen, om in een roman. In zijn Voor Dummies over schrijftechniek legt hij uit hoe je de vormaspecten van een verhaal, zoals die in Hollywood voor filmscenario's gelden, kunt toepassen op literatuur om een pageturner te krijgen. Voor zijn thriller 0110 vond hij inspiratie in de gelijknamige actie van Tom Barman. De technieken van de Amerikaanse hypnotherapeut Milton H. Erickson verwerkte hij in de roman Luister niet naar Robert Blake. Biografieën van klassieke 19de-eeuwse componisten, zoals Chopin, Liszt en Richard Wagner, zette hij in Violist van de duivel om in historische fictie.

Bibliografie