Boek
Nederlands

Sam en Henny : een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis

Bart Wallet (auteur)
+1
Sam en Henny : een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis
×
Sam en Henny : een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis Sam en Henny : een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis

Sam en Henny : een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis

Geschiedenis van een Amsterdamse orthodox-joodse familie in de twintigste eeuw.
Titel
Sam en Henny : een eeuw orthodox-joodse familiegeschiedenis
Auteur
Bart Wallet
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: Omniboek, 2021
256 p.
Verschijningsdatum
19-10-2021
ISBN
9789401918220 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bart Wallet schreef al verschillende boeken over joodse geschiedenis in Nederland. Dit werk hangt hij op aan het orthodox-joodse gezin Eisenmann dat zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde in orthodox-joods Amsterdam. Het gezin overleefde voltallig de oorlog en kon terugkeren naar hun eigen huis. Sam vervulde vele bestuursfuncties binnen het orthodoxe jodendom, Henny emigreert na het overlijden van Sam uiteindelijk naar Israël. Hierdoor krijg je een goed beeld van alle wederwaardigheden binnen het orthodoxe jodendom in Amsterdam. Het boek is wetenschappelijk van opzet, redelijk vlot geschreven en bevat naast een verklarende woordenlijst een bronnenoverzicht. Met een plattegrond en een katern illustraties. Geschikt voor lezers met interesse in de Nederlandse en Amsterdamse joodse geschiedenis.

Over Bart Wallet

Barend Theodoor (Bart) Wallet (Amstelveen, 1977) is een Nederlandse wetenschapper. Sinds 2021 is hij hoogleraar Joodse studies: vroegmoderne en moderne Joodse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Levensloop

Wallet werd geboren in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader is de Christelijk Gereformeerde predikant Aart Klaas Wallet. Op jonge leeftijd was Wallet al geïnteresseerd in het Jodendom. Na het afronden van het VWO aan het Wartburg College in Rotterdam ging Wallet geschiedenis en Hebreeuws studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in 2002 cum laude af. In 2012 promoveerde Wallet aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar vroegmoderne Jiddische historiografie in de noordelijke Nederlanden.

Na zijn promotie was Wallet tot 2019 universitair docent Hedendaagse Joodse Studies aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven. Vanaf 2016 werkte hij als docent Midden-Oostenstudies, …Lees verder op Wikipedia