Boek
Nederlands

Ben ik het die ik zie ?

Bas Rompa (auteur), Willeke De Boer (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Bundel gedichten over dagelijkse onderwerpen, die je aan het denken zetten. Met zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Ben ik het die ik zie ? / Bas Rompa ; tek. Willeke de Boer
Auteur
Bas Rompa
Illustrator
Willeke De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: DiVers, 2004
37 p. : ill.
ISBN
90-7663-330-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 37 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ben ik het die ik zie? maakt deel uit van een nieuwe reeks binnen uitgeverij DiVers waarin gedichten voor de jongste lezers worden gebundeld. De auteurs en illustratoren van dienst zijn vaak minder bekende en/of jonge kunstenaars. Kleuteronderwijzer Bas Rompa publiceerde al verschillende bundels bij DiVers, voor deze bundel werkte hij samen met de pas afgestudeerde illustratrice Willeke de Boer.

Rompa werpt zich op als een fijngevoelige observator van de natuur en van dagelijkse voorwerpen. In zijn gedichten geeft hij dieren en voorwerpen een stem. Hij laat hun ziel, hun gedachten spreken. Vaak spreekt hij de lezer rechtstreeks aan en vertelt vervolgens wat hij ziet en wat dat het voorwerp of het dier volgens hem denkt. Op die manier nodigt hij de lezer uit tot een ongedwongen filosoferen.

Soms mondt dit honkvaste procédé van het almaar beschrijven van gedachten of observaties iets teveel uit in een te verdicht beschrijven. Rompa's gedichten verraden stuk voor s…Lees verder
Bundel met ruim twintig korte gedichten, die elk maximaal tien regels lang zijn en ritmisch vrij goed lopen. De meeste onderwerpen van deze gedichten liggen dichtbij huis en daarmee redelijk dicht bij de belevingswereld van kinderen. De vergaande associaties maken tegelijk dat ze moeilijk te lezen en/of te begrijpen zijn. Bij een aantal gedichten valt ook na lang denken en associëren geen kwartje en blijft het een onbegrijpelijke woordenbrij. De onderwerpen zijn soms vergezocht: een steen in een muur die bevrijd wil zijn of worden van het pleisterwerk of een bos prei die wegrot tot sliertjes drap dat lijkt op zeewier. Bij een minderheid van de gedichten is op een aparte pagina een omkaderde pentekening, ingekleurd met verschillende tinten grijs, opgenomen. Vanaf ca. 9 jaar.