Boek
Nederlands

Pieter Konijn wintersprookje

Beatrix Potter (auteur)
+1
Pieter Konijn wintersprookje
×
Pieter Konijn wintersprookje Pieter Konijn wintersprookje

Pieter Konijn wintersprookje

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Pieter en Benjamin ontmoeten mevrouw Miezemuis in het bos. Ze is in paniek, want haar kinderen zijn verdwenen. Prentvertelling met illustraties in pasteltinten en een uitklappagina. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Winter, Bossen, Dieren
Titel
Pieter Konijn wintersprookje
Auteur
Beatrix Potter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Peter Rabbit : a winter's tale
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2009 | Andere uitgaven
[32] p. : ill.
Aantekening
Gebaseerd op Het verhaal van heer Vos
ISBN
9789021667522 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Moeder Konijn stuurt Pieter op een winterse middag erop uit om hout te sprokkelen voor de open haard. Ze waarschuwt hem dichtbij huis te blijven en op te passen voor heer Vos. Zodra Pieter zijn neefje Benjamin Wollepluis tegenkomt, vergeet hij zijn moeders waarschuwingen: al spelend lopen ze diep het bos in en om heer Vos maken ze zich ook niet druk. Dan komen ze mevrouw Miezemuis tegen. Zij is in paniek, want haar kinderen zijn verdwenen. Pieter en Benjamin gaan ze zoeken en komen gevaarlijk dichtbij heer Vos in de buurt. Het verhaal in dit luxe uitgegeven boek is gebaseerd op ‘Het verhaal van heer Vos’. De pastelkleurige illustraties beslaan dubbele pagina’s. De originele tekeningen zijn digitaal bewerkt om het winterlandschap nog beter te doen uitkomen. Het verhaal eindigt met een uitklappagina met pop-up. Hierop staat een grote, mooie dennenboom die niet zal misstaan op de kersttafel. Vanaf ca. 4 jaar.

Pieter Konijn, wintersprookje

'Pieter Konijn, wintersprookje' is gebaseerd op 'Het verhaal van heer Vos', één van Beatrix Potters minder bekende verhalen. Over dit oorspronkelijke verhaal zegt ze zelf: Ik heb veel boeken gemaakt over brave personen. Voor de verandering ga ik nu eens een verhaal maken over twee onhebbelijke figuren, Dirk Das en heer Vos. In het echte verhaal van heer Vos slaagt ze er ook in om de karakters van de beide heren zo negatief mogelijk voor te stellen in een spannend verhaal met goede afloop.
Deze herwerking is slechts een flauw afkooksel van de vertelstijl die Beatrix Potter hanteerde. Pieter Konijn en zijn neefje Benjamin besluiten zich niets aan te trekken van de waarschuwende woorden van de volwassenen in hun omgeving. In de plaats van hout te sprokkelen gaan ze gezellig sleetje rijden. Op hun weg ontmoeten ze Dirk Das. Die heeft een zware zak om zijn schouder hangen. Dirk das waarschuwt hen voor de gevaarlijke heer Vos. Maar daar trekken ze zich niets van aan. Wanneer ze even l…Lees verder

Over Beatrix Potter

Beatrix Potter (Londen, 28 juli 1866 – Sawrey, 22 december 1943) was een mycologe, natuurbeschermster, zelfstandig onderneemster, schrijfster en illustratrice van kinderboeken. Haar doorbraak als wereldberoemd auteur begon met de publicatie van Peter Rabbit en zijn familie (1902).

Levensloop

Potter groeide op in een welgesteld gezin. Zoals gebruikelijk was voor welgestelde vrouwen in het victoriaanse tijdperk werd zij thuis onderwezen door gouvernantes. Hierdoor kwam ze weinig met andere kinderen in contact. In haar jeugd kwam Beatrix Potter veel in aanraking met dieren en met de natuur. Vooral in de zomer, als haar vader een landhuis huurde, eerst in Schotland en later in het Lake District. De vele kleine huisdieren in het gezin werden door haar geobserveerd en getekend.

Beatrix Potter heeft een aantal jaren schimmels bestudeerd. Haar onderzoek heeft pas sinds 2000 deugdelijk aandacht gekregen. Zij heeft onder andere een…Lees verder op Wikipedia