Boek
Nederlands

Dollars, macht en sushibars

Ben Mezrich (auteur)
+1
Dollars, macht en sushibars
×
Dollars, macht en sushibars Dollars, macht en sushibars

Dollars, macht en sushibars

Genre:
In romanvorm gegoten, waargebeurde belevenissen van een jonge Amerikaanse beurshandelaar die in de jaren negentig door manipulatie van het verouderde Aziatische financieringssysteem vele miljoenen binnenhaalt op de Nikkei-beurs.
Onderwerp
Beurs, Japan ; 1990-
Titel
Dollars, macht en sushibars
Auteur
Ben Mezrich
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ugly Americans
Uitgever
Amsterdam: De Boekerij, 2005
279 p.
ISBN
90-225-4109-6

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 15 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

17 januari 1995 was niet alleen de dag waarop een zware aardbeving het Japanse Kobe tot puin herleidde, het was ook de dag die het einde van het imperium van Nick Leeson betekende. Via allerlei trucjes was hij erin geslaagd de gerenommeerde Baringsbank om te tuin te leiden en tientallen miljoenen op te strijken. Hij had er alleen geen rekening mee gehouden dat een aardbeving de koers van de Nikkei zou doen kantelen. De rest is geschiedenis: Leeson sloeg op de vlucht maar werd gevonden en veroordeeld tot jarenlange opsluiting. Lang is gedacht dat het de grootste malversatie in het bestaan van de beurs betrof. Ben Mezrich wil met zijn op ware feiten gebaseerde roman Dollars, macht en sushibars aantonen dat er nog soortgelijke verhalen bestaan. Hij baseerde zijn hoofdfiguur John Malcolm op een echte trader, een beurshandelaar die via in- en verkoop probeert zoveel mogelijk winst te maken. Malcolm ontdekt een gat in het Aziatische systeem en wordt zo schatrijk. Welk gat dat is, kom…Lees verder
In romanvorm gegoten, waargebeurde belevenissen van John Malcolm (pseudoniem, veel namen in dit verhaal zijn veranderd), een jonge Amerikaanse beurshandelaar die in de jaren negentig in opdracht van een geheimzinnige Amerikaanse financieel expert naar Japan trekt om op de Nikkei-beurs te gaan handelen. Hij haalt er, door (nog net legale) manipulatie van het verouderde Aziatische financieringssysteem, vele miljoenen binnen voor zijn opdrachtgever en zichzelf, samen met vele andere jonge Amerikaanse beurscowboys. Dat alles ten koste van de kelderende Japanse economie. Later, werkend voor de Britse Barings bank, maakt hij de ondergang van die bank en de arrestatie van Nick Leeson mee. Ondertussen leiden John en zijn expat-vrienden een luxe leventje in het 'Wilde Oosten', genieten van de vip-behandeling, drugs en de door de yakuza (Japanse maffia) beheerste 'waterhandel', de Japanse bars en bordelen. Malcolm wordt ook nog verliefd op de dochter van een yakuza-gangster. Spannend, met vaart…Lees verder

Over Ben Mezrich

CC BY 2.0 - Foto van/door Dan Moyle

Ben Mezrich (Princeton, New Jersey, 1969) is een Amerikaans auteur. Hij studeerde Magna cum laude af aan Harvard in 1991. Sindsdien publiceerde hij een elftal boeken, waarvan een aantal onder het pseudoniem Holden Scott.

Geschreven werk

Mezrich werd vooral bekend door zijn boek Bringing Down the House: The Inside Story of Six MIT Students Who Took Vegas for Millions. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van een groep MIT-studenten welke een fortuin verdienden met blackjack door middel van een verfijnd systeem van kaarten tellen. Het boek is in 2008 verfilmd door Robert Luketic in de kaskraker 21.

In 2004 publiceerde Mezrich zijn boek Ugly Americans: The True Story of the Ivy League Cowboys Who Raided the Asian Markets for Millions. Wederom een non-fictie boek welke het verhaal beschrijft van een jonge Amerikaan die zijn fortuin maakt in het verouderde Japanse beurssysteem van eind jaren 80.

Lees verder op Wikipedia