Dvd
Nederlands

De jongen die niet meer praatte

Ben Sombogaart (regisseur), Nizamettin Ariç (componist), Erçan Orhan (acteur)
De 9-jarige Koerdische jongen Memo moet vanwege het oorlogsgeweld verhuizen naar Nederland. Uit protest praat hij niet meer.
Onderwerp
Koerden
Titel
De jongen die niet meer praatte
Regisseur
Ben Sombogaart
Componist
Nizamettin Ariç
Acteur
Erçan Orhan
Taal
Nederlands
Uitgever
BFD Home Entertainment, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
1996
Speelduur
104 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8713053017070

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Derde jeugdfilm van regisseur Ben Sombogaart uit 1996*, na 'Het zakmes' en 'Mijn vader woont in Rio'. De negenjarige Koerdische jongen Memo heeft een prettig leven in een dorpje in Oost-Turkije. Zijn vader is havenarbeider in Nederland en besluit dat Memo, zijn moeder en zusje naar Nederland moeten komen omdat er oorlog dreigt in de streek waar zij wonen. Uit protest besluit Memo om niet meer te praten, zijn nieuwe vriendje Jeroen en de juffrouw proberen hem te helpen. De meeste reacties zijn kritisch. Peter van Bueren (Volkskrant 10-10-'96) vindt de technische kwaliteit uitstekend, maar de boodschap te politiek-maatschappelijk correct, het verhaal traag en de acteurs, uitgezonderd de hoofdrolspeler, niet sterk. Cinema.nl concludeert echter: 'Sombogaart brengt actuele en politieke thema's op een ook voor kinderen begrijpelijke, meeslepende wijze onder de aandacht.' De film won de Unicef Award op het Internationale filmfestival van Berlijn. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje…Lees verder op Wikipedia