Twee bejaarde tweelingzussen die op zesjarige leeftijd op brute wijze van elkaar gescheiden werden, proberen na vijftig jaar nader tot elkaar te komen.
Titel
De tweeling
Regisseur
Ben Sombogaart
Naar het werk van
Tessa De Loo
Scenarist
Marieke Van der Pol
Componist
Fons Merkies
Acteur
Ellen Vogel Gudrun Okras Thekla Reuten Nadja Uhl
Taal
Meertalig, Nederlands, Duits
Uitgever
Entertainment One, 2015 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
2002
Speelduur
ca. 132 min.
Aantekening
Afwisselend Nederlands en Duits gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels Jubileum editie
EAN
8713045245511

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geremasterde versie van de Nederlandse speelfilm uit 2002 van Ben Sombogaart naar de roman van Tessa de Loo. Met Thekla Reuten, Nadja Uhl, Ellen Vogel e.a. Na de dood van hun ouders wordt de zesjarige tweeling Lotte en Anna ruw van elkaar gescheiden. Lotte groeit op in Nederland en Anna in Duitsland in twee geheel verschillende werelden. Kort voor de Tweede Wereldoorlog vinden zij elkaar in Duitsland terug, maar het weerzien loopt op een teleurstelling uit. Door de oorlog groeien zij verder uit elkaar: Anna trouwt een SS-er en Lotte's Joodse verloofde wordt afgevoerd naar Auschwitz. Vijftig jaar later treffen Lotte en Anna elkaar in Spa in een kuurhotel. Is een verzoening nog mogelijk? Hans Beerekamp (NRC 11-12-'02): '(...) Een knap gemaakte publieksfilm, die nog genoeg zinnige betekenis bevat om méér te zijn dan alleen emoties genererend entertainment.' Pauline Kleijer (Volkskrant 12-12-'02): 'De Tweeling is een degelijke film, met fraai camerawerk, een zorgvuldige art direction en i…Lees verder

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje…Lees verder op Wikipedia