Dvd
Nederlands

Het zakmes : de film

Ben Sombogaart (regisseur), Sjoerd Kuyper (naar het werk van), Roger Verhaart (componist)
De zesjarige Mees heeft per ongeluk het zakmes van zijn vriendje Tim meegenomen. Als hij het terug wil brengen, is Tim net verhuisd naar een andere stad. Vanaf ca. 6 jaar.
Titel
Het zakmes : de film
Regisseur
Ben Sombogaart
Naar het werk van
Sjoerd Kuyper
Componist
Roger Verhaart Karel Von Kleist
Acteur
Olivier Tuinier
Taal
Nederlands
Uitgever
In The Air, 2014 | Andere uitgaven
1 dvd-video
Oorspr. opname
1991
Speelduur
90 min.
Aantekening
Nederlands gesproken
EAN
8718868087058

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nederlandse kinderfilm uit 1992 en de tweede speelfilm van regisseur Ben Sombogaart (Abeltje; Ibbeltje). De film is gebaseerd op het boek* van Sjoerd Kuyper en oorspronkelijk als televisieserie uitgezonden door de AVRO. Het verhaal gaat over de zesjarige Mees (Olivier Tuinier) die per ongeluk het zakmes van zijn vriendje Tim heeft meegenomen. Omdat Tim naar een andere stad verhuisd is, probeert Mees van alles om hem het mes terug te bezorgen. Parool (15-10-’92): ‘Met simpele dialogen en een buitengewoon talent om kinderen en volwassenen ‘natuurlijk’ te laten overkomen schetst Sombogaart een mooi portret van de verhouding tussen Mees en zijn ouders. (...) een prachtige Nederlandse kinderfilm.’ Deze film heeft veel prijzen gewonnen, o.a. de eerste prijs op het Cinekid Festival, een Emmy Award en een Gouden Kalf. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje…Lees verder op Wikipedia