Dvd
Nederlands

Knielen op een bed violen

Ben Sombogaart (regisseur), Jan Siebelink (naar het werk van), Dirk Brossé (componist)
Eind jaren veertig komt aan een gelukkig gezinsleven op de kwekerij een eind als Margje Sievez slechts kan toekijken hoe haar man steeds meer in de ban raakt van een clubje strenggelovigen.
Onderwerp
Calvinisme, Liefde
Titel
Knielen op een bed violen
Regisseur
Ben Sombogaart
Naar het werk van
Jan Siebelink
Componist
Dirk Brossé 1960-
Acteur
Barry Atsma Noortje Herlaar Marcel Hensema Bert Luppes Willem Voogd Gaite Jansen Nils Verkooijen
Scenarist
Hugo Heinen
Taal
Nederlands
Uitgever
September Film, © 2016
1 dvd-video
Oorspr. opname
2016
Speelduur
114 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Engels
EAN
8718836862663

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Verfilming van de bestseller van Jan Siebelink* door Ben Sombogaarts (De tweeling, Brideflight) met onder meer Barry Atsma en Noortje Herlaar. Het verhaal van het huwelijk van Hans en Margje Sievez, de ouders van Siebelink. Tuinder Hans raakt onder de invloed van zeer steile calvinisten waardoor hij zijn huwelijk op het spel zet. De aardse Margje probeert de liefde van haar leven bij zich te houden maar moet lijdzaam toezien hij steeds verder wegglijdt in zijn zoektocht naar zieleheil. 'Het is een geslaagde en mooie film geworden met diepgang en relativering', schrijft Michael van Dam (Filmvandaag.nl 24-2-'16) en geeft 3,5 ster. Dana Linssen (NRC 24-2-'16) geeft maar 2 sterren: 'Het blijkt allemaal tamelijk weinig met de bestseller van Jan Siebelink van doen te hebben, maar is ook niet substantieel genoeg voor een afgeleide interpretatie.' Joost Broeren (Parool 24-2-'16) vindt het resultaat 'een degelijke, maar brave verfilming, die fans van het boek ongetwijfeld plezier zal doen, maa…Lees verder

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje…Lees verder op Wikipedia

Suggesties