Koning van Katoren

Ben Sombogaart (regisseur), Jan Terlouw (naar het werk van), Francesco De Luca (componist)
De oude koning van Katoren is overleden en er is geen troonopvolger. De 17-jarige Stach moet vijf moeilijke opdrachten volbrengen voordat hij koning kan worden. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Koning van Katoren
Regisseur
Ben Sombogaart
Naar het werk van
Jan Terlouw
Componist
Francesco De Luca Alessandro Forti Konrad Koselleck
Acteur
Abbey Hoes Mingus Dagelet
Taal
Nederlands
Uitgever
BFD Home Entertainment, 2012
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
ca. 120 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Engels, Nederlands voor doven en slechthorenden
EAN
8713053015861

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nederlandse jeugdfilm van regisseur Ben Sombogaart (De storm) naar het met de Gouden Griffel bekroonde boek* van Jan Terlouw. Het verhaal werd iets ingekort en gemoderniseerd. In de hoofdrollen spelen Mingus Dagelet (Razend!) en Abbey Hoes (VRijland). Als de oude koning van het sprookjesland Katoren overlijdt, wordt het land bestuurd door een groep corrupte ministers. Op een dag vraagt de 17-jarige Stach wat hij moet doen om koning te worden. De ministers bedenken vijf moeilijke opdrachten die hij tot een goed einde moet brengen. De opdrachten zijn evenzovele symbolen voor de huidige kwalen van onze maatschappij: zo moet hij een ernstig vervuilende draak verslaan, een aan knobbelneuzen lijdend volk aan een betaalbaar medicijn helpen en een aantal kerkgebouwen letterlijk bij elkaar brengen. Stach slaagt deels door zijn ogen en oren goed de kost te geven en veel erover te praten, deels door geluk. De journaliste Kim doet verslag van zijn belevenissen. Bor Beekman (Volkskrant 6-12-'12) v…Lees verder

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn ee…Lees verder op Wikipedia