Dvd
Nederlands

Mijn vader woont in Rio

Ben Sombogaart (regisseur), Burny Bos (naar het werk van), Nout Gupstra (componist)
Het tienjarige meisje Liesje mist haar vader, die zogenaamd in Rio de Janeiro woont, maar in werkelijkheid in de gevangenis zit
Onderwerp
Gezin, Ouders
Taal
Nederlands
Uitgever
Paramount, 2006
1 dvd-video
Speelduur
ca. 98 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Gebaseerd op het boek Liesje van Burny Bos
EAN
8714865552087

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Nederlandse jeugdfilm uit 1989, onder regie van Ben Sombogaart (Ibbeltje, Het zakmes, Abeltje) en gebaseerd op het boek Liesje, of laten we maar winkeltje gaan spelen, van Burny Bos. In de hoofdrollen spelen Wenneke, Geert de Jong, Hans Veerman en Peter Faber. Het tienjarige meisje Liesje woont samen met haar moeder. Na het overlijden van haar opa, mist ze haar vader steeds meer. Liesje denkt dat hij in Brazilië woont en ze besluit hem daar op te zoeken. Ze verkoopt het waardevolle postzegelalbum dat zij van haar opa heeft geërft om een ticket te kopen, maar dan blijkt dat hij in werkelijkheid in de gevangenis zit. De Speelfilmencyclopedie noemt de film 'subtiel'. 'Voor jongeren allicht wat te schokkend aan het einde, voor ouderen een sympathieke film over hetgeen een meisje van tien kan overkomen. Niet feilloos, de topografische slordigheden neem je er graag bij.' 2 1/2 ster. De film ontving o.a. de prijs van de Nederlandse filmkritiek op het Nederlands Filmfestival in 1989.

Over Ben Sombogaart

Bernard Cornelis (Ben) Sombogaart (Amsterdam, 8 augustus 1947) is een Nederlands regisseur die bekend is van veel kinderprogramma's en -films.

Biografie

Na zijn opleiding aan de Filmacademie in Amsterdam begon hij met het regisseren van de televisieserie Allemaal tuig! en Achterwerk in de kast uit 1984 en 1985. Later ging hij samenwerken met schrijver en producent Burny Bos. Met hem maakte hij in 1989 de jeugdfilm Mijn vader woont in Rio. Met de film Het Zakmes uit 1992 won Sombogaart het Gouden Kalf voor de Beste regie en een Emmy Award. Na Het Zakmes volgden meer films en televisie-series, waaronder Dag Juf, tot morgen, De jongen die niet meer praatte, Mijn Franse tante Gazeuse en Abeltje. De film Abeltje werd ook bekroond met een Gouden Kalf.

In 2002 bracht Ben Sombogaart de film De Tweeling uit naar het boek van Tessa de Loo, waarmee hij internationaal bekend werd. Het was tevens zijn eerste niet-jeugdfilm. Na Abeltje…Lees verder op Wikipedia