Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Op het geniale af : roman

Benedict Wells (auteur), Gerda Baardman (vertaler)
Op zoek naar zijn onbekende vader doorkruist de intelligente Francis Dean (18, ik-persoon), samen met een vriend en een vriendin, Amerika. Hij wil van alles weten over zijn bestaan, dat blijkbaar voortkomt uit een absurd medisch experiment. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Op het geniale af : roman
Auteur
Benedict Wells 1984-
Vertaler
Gerda Baardman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Fast genial
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2021 | Andere uitgaven
301 p.
ISBN
9789029094634 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Cruisend op zoek naar je geniale vader

Boeken die u inspireren, animeren, affronteren of gewoon om te acclimatiseren. In zijn nieuwe roman laat de Duitse bestsellerauteur Benedict Wells een zeventienjarige jongen een roadtrip maken door de VS, op zoek naar zijn vader. Vlotjes, al te vlotjes, zo blijkt.

Wanneer de moeder van Francis Dean voor de zoveelste keer wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek omdat ze dreigt te bezwijken onder haar schizoaffectieve bipolaire stoornis, heeft de jongen er schoon genoeg van. Zeventien is hij en voorbestemd tot een leven als white trash. Samen met zijn moeder Katherine woont hij in een trailer in het aan de oostkust van de VS gelegen Claymont. Wie zijn vader is, weet hij niet, wel dat de situatie zo uitzichtloos is dat zelfs zijn stiefvader zijn biezen heeft gepakt. En dus wil hij het leger in, naar Irak of Afghanistan, en misschien terugkeren in een lijkzak, als een held.

Op school heeft Francis maar één vriend, de ietwat sullige Grover, die T-shirts draagt met daarop 'Orgasm donor' of 'Pussymaster', maar doodsbenauwd wordt wanneer een vrouw te dicht bij hem komt staan. Hij wordt op handen gedragen door zijn ouders, succesvolle burgers die telkens als ze zich slecht voelen een biefstuk op de barbecue gooien. Hoe onge…Lees verder

Roadnovel over de 18-jarige Francis Dean (ik-persoon) die met een vriend en een vriendin Amerika doorkruist op zoek naar zijn onbekende vader. Als vrucht van een donor is hij het product van een wetenschappelijk experiment dat tot doel had intelligente kinderen voort te brengen. De reis is voor alle drie een vlucht uit een benauwende thuissituatie en een zoektocht naar een eigen identiteit en bestemming. Door het hoge tempo en een aantal spannende en sensationele scènes leest het boek – dat zeker ook joung adults zal aanspreken – als een trein. Literaire lezers kunnen enigszins teleurgesteld zijn door een gemis aan diepgang en stellingname. De auteur (1984) had eerder groot succes met 'Het einde van de eenzaamheid' (27e dr., 2021). Shortlist Beste boek voor jongeren 2021. Voor volwassenen en jongeren vanaf ca. 16 jaar.