Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
De jonge wetenschapper Christian Stern wordt hij aankomst in Praag in 1599 door keizer Rudolf gezien als de door God gezondene; Christian krijgt de opgedracht om de moordenaar van de geliefde van de keizer op te sporen.
Titel
Praagse nachten
Auteur
Benjamin Black
Vertaler
Arie Storm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Prague nights
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2017
367 p.
ISBN
9789021406961 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Slapeloze nachten, liefdesdronken middagen

Eind zestiende eeuw kiest keizer Rudolf II Praag als hoofdstad van zijn Heilige Roomse Rijk. Met de macht reizen ook alchemie, godsdiensttwisten en misdaad mee. Aan Benjamin Black – pseudoniem van John Banville – om er zijn weg uit te vinden.

Wanneer Christian Stern eind 1599 Praag binnenrijdt, is het eerste wat hij op zijn weg vindt een lijk. De hals is van oor tot oor doorgesneden waardoor deze Magdalena Kroll een tweede, wreed lachende mond lijkt te hebben. Stern is de 25-jarige bastaard van de bisschop van Regensburg, maar het is niet zijn twijfelachtige afkomst die hem bij keizer Rudolf II in de kijker doet lopen. Nee, de keizer gelooft in de voorspellende kracht van dromen en laat hij nu net een paar nachten eerder gedroomd hebben dat er een ster uit het Westen zou komen die de overwinning op de perfide Turk zou aankondigen. Wie kan dat anders zijn dan deze Stern? Magdalena was niet alleen de dochter van Rudolfs lijfarts, maar ook de minnares van de keizer, die van Stern verwacht dat hij hem de moordenaar op een presenteerblaadje brengt.

Al gauw ontdekt Stern dat het hof een wespennest is. Rudolf jaagt zowat iedereen met wie hij in contact komt tegen zich in he…Lees verder

Onder het pseudoniem Benjamin Black publiceerde de Ierse John Banville – onder andere winnaar van de Man Booker Prize met ‘The sea’ – zijn detectivereeks spelend in Dublin en nu dan een roman met Praag eind zestiende, begin zeventiende eeuw als decor. Bisschopsbastaard Christian Stern uit Regensburg gaat als nieuwsgierige wetenschapper naar het Habsburgse hof in Praag, waar hij wil leren van de beroemde Keppler en andere wis- en natuurkundigen. Daar komt weinig van terecht want hij krijgt van de waanzinnige keizer Rudolf de opdracht om de moord op zijn jonge geliefde te onderzoeken en daarmee raakt hij in een warboel van hofintriges en belandt hij zelfs in het bed van de nymfomane maîtresse van de keizer. Het opkomend protestantisme en de troonopvolging zijn een onheilspellend voorteken en bizarre figuren volgen Christian op de voet. De mooie stijl, de historische context in een mengeling van feit en fictie en de kleurrijke personages maken het een heerlijk boek om te lezen. Door de o…Lees verder

Een veelkleurig kostuumdrama

Benjamin Black voert je mee naar Praag anno 1600 voor een onttakeling van de schone schijn.

Praagse nachten' is de elfde whodunit van Benjamin Black, pseudoniem van de Ierse literaire duizendpoot John Banville (1945), vaak genoemd als Nobelprijskandidaat, en befaamd om zijn superieur koele stijl waarmee hij zich een nazaat van Vladimir Nabokov mag noemen.

Je snapt dat een schrijver als Black/Banville zich graag bezighoudt met de objectieve, borende detective. Zo kan hij zich uitleven in een genre waarin niet lyriek of psychologie de hoofdtoon voert maar analyse en verstand. Toch zie je in Benjamin Black duidelijk de romancier Banville terug.

'Praagse nachten' is een historische detective die zich afspeelt rond 1600 in het Praag van keizer Rudolf II, waar misschien de Renaissance en de Copernicaanse revolutie het aanzien van de wereld hebben veranderd maar dat verder nog een aardig Middeleeuwse, duistere indruk maakt. Christian Stern, de jeugdige bastaardzoon van de prins-bisschop van Regensburg en geleerde in de …Lees verder