Boek
Nederlands

Het ontstaan van de hoofse liefde : de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230

Benjo Maso (auteur)

Het ontstaan van de hoofse liefde : de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230

Studie over het ontstaan van de vrouwvriendelijke hoofse liefde in de Franse middeleeuwen.
Titel
Het ontstaan van de hoofse liefde : de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230
Auteur
Benjo Maso
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, jaar van uitgave onbekend
300 p.
ISBN
9789045017433
Plaatsingssuggestie
Middeleeuwen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze studie - populaire uitgave van een proefschrift- wordt geprobeerd te verklaren hoe de hoofse liefde van bijna uit het duistere niets in de 12e eeuw ontstaan is. Met citaten uit de chansons van de troubadours, heldendichten en romans wordt de ontwikkeling van de fin'amors tussen 1060 en 1230 geïllustreerd, het begrip 'liefde' gedefinieerd en een uitgebreid overzicht gegeven van de veranderende hofcultuur en gedragscodes die de overgang van een vrouwonvriendelijke macho naar een slaafse aanbidder van de kasteelvrouwe plausibel maken. Aldus wordt een fraai beeld opgeroepen van de oprukkende beschaving in de middeleeuwen, waarbij de nadruk meer valt op sociologische dan op literaire aspecten. Uitgebreide vermelding van geciteerde literatuur en een groot notenapparaat waarmee veronderstellingen in deze complexe materie aannemelijk worden gemaakt.

Over Benjo Maso

Benjo Maso ('s-Gravenhage, 3 november 1944) is een Nederlands socioloog, die vooral bekend is door enkele boeken over wielrennen, geschreven vanuit een sociologisch en historisch perspectief.

Vanaf 1970 vertaalde Maso een aantal sociologische en filosofische boeken en detectives. Ook publiceerde hij enkele studies over kunstsociologie. In 2010 promoveerde Maso aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de hoofse liefde, Het ontstaan van de hoofse liefde: de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230.

Vanaf 1990 publiceerde Maso over wielrennen. Zijn bekendste boeken over dit onderwerp zijn Het Zweet der Goden (1990) en Wij waren allemaal Goden (2003), beide over de Tour de France. Van Milaan naar Amsterdam, een boek over de Giro d'Italia, verscheen in 2011.

Externe link

  • (en) Interview met Benjo Maso