Boek
Nederlands

Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen

Benjo Maso (auteur)
+1
Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen
×
Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen

Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen

Gedetailleerde geschiedenis van het wielrennen en de groeiende liefde voor de Tour in Nederland.
Titel
Nederland heeft de gele trui : over wielrennen in de Lage Landen
Auteur
Benjo Maso
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
447 p.
ISBN
9789045026343 (paperback)
Plaatsingssuggestie
618.54 (SISO) Wielerwedstrijden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met de Grand Départ in Utrecht nog vers in het geheugen is het moeilijk voor te stellen dat Nederland niet altijd warm heeft gelopen voor de Rondrit door Frankrijk, zoals de Tour de France in de eerste jaren werd genoemd. Pas in de jaren twintig van de vorige eeuw kwam er aandacht voor in de pers en langzaam groeide de liefde uit tot wat die nu is: geel versierde straten in Utrecht en de rest van Nederland waar de karavaan van de Tour in 2015 doorheen raasde. In doorwrochte maar toch heel goed leesbare verhalen beschouwt hij hoe de minimale belangstelling ontkiemde naar iets veel groters. Dat doet hij vooral door naar de groei in de eerste zestig jaren te kijken. Vele helden van weleer onder wie Stan Ockers en Leo van der Pluym komen voorbij en socioloog Benjo Maso is ook allesbehalve blind voor de rol van pers en publiek. De tekst in combinatie met een blik op de geraadpleegde literatuur leert dat de schrijver niet over een nacht ijs is gegaan. Met achter in het boek een uitgebreid r…Lees verder

Over Benjo Maso

Benjo Maso ('s-Gravenhage, 3 november 1944) is een Nederlands socioloog, die vooral bekend is door enkele boeken over wielrennen, geschreven vanuit een sociologisch en historisch perspectief.

Vanaf 1970 vertaalde Maso een aantal sociologische en filosofische boeken en detectives. Ook publiceerde hij enkele studies over kunstsociologie. In 2010 promoveerde Maso aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de hoofse liefde, Het ontstaan van de hoofse liefde: de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230.

Vanaf 1990 publiceerde Maso over wielrennen. Zijn bekendste boeken over dit onderwerp zijn Het Zweet der Goden (1990) en Wij waren allemaal Goden (2003), beide over de Tour de France. Van Milaan naar Amsterdam, een boek over de Giro d'Italia, verscheen in 2011.

Externe link

  • (en) Interview met Benjo Maso
Lees verder op Wikipedia