Boek
Nederlands

Van Milaan naar Amsterdam : de Giro buiten de Italiaanse grenzen

Benjo Maso (auteur)

Van Milaan naar Amsterdam : de Giro buiten de Italiaanse grenzen

Chronologisch overzicht en beschrijving van alle etappes van de Giro d'Italia, die buiten de Italiaanse landsgrenzen zijn gestart of gefinisht.
Onderwerp
Ronde van Italië
Titel
Van Milaan naar Amsterdam : de Giro buiten de Italiaanse grenzen
Auteur
Benjo Maso
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2011
295 p.
ISBN
9789045018706 (paperback)
Plaatsingssuggestie
618.54 (SISO) Wielersporten ; Wielerwedstrijden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Ronde van Italië (Giro d'Italia, vaak afgekort tot Giro) behoort samen met de Ronde van Frankrijk en de Ronde van Spanje tot de 'Grote Rondes'. Alle drie duren ze 23 dagen en bestaan meestal uit 21 etappes, inclusief een eventuele proloog en twee rustdagen. De finish van de Giro ligt meestal in Milaan.
De Italiaanse rittenkoers Giro wordt tegenwoordig — na de Ronde van Frankrijk — als de belangrijkste ter wereld gezien. Toen de Giro voor het eerst werd georganiseerd, bestond Italië nog geen vijftig jaar als zelfstandige natie en vormde het in vele opzichten nauwelijks een eenheid. Het was dan ook geen wonder dat de koers, die bij zowat alle lagen van de bevolking tot de verbeelding sprak, een zeer krachtig embleem van nationale identiteit vormde. Toen de organisatie besloot het peloton over de Italiaanse grenzen heen te laten trekken, werd dit gevoel nog versterkt. Meer dan eens had dit iets weg van een symbolische annexatie, hoe tijdelijk deze ook mocht zijn. Het mag dan ook …Lees verder
Evenals de Tour de France blijft de Giro d’Italia ook niet altijd binnen de eigen landsgrenzen. Zo kwam de Ronde van Italië in het laatste decennium zelfs tweemaal naar Nederland. In 2002 was de start in Groningen en in 2010 in Amsterdam. Voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog finishten er al etappes in Zwitserland, Frankrijk en Joegoslavië. En dat ging eerder om politieke dan om sportieve redenen, want Locarno, Nice en Triëst waren ooit betwist Italiaans gebied. De Nederlandse auteur heeft alle buitenlandse uitstapjes van de Giro d’Italia chronologisch beschreven en zeer leesbaar geanalyseerd. Hiermee heeft hij een tot nog toe onbeschreven onderdeel van de Italiaanse wielerhistorie geopenbaard. Een klein gemis is het ontbreken van verhelderende routekaartjes. Maar dat is dan ook het enige, want de auteur heeft na een uitgebreid bronnenonderzoek feiten en voorvallen uit de vergetelheid opgediept, waar menig wielerkenner totaal niet van op de hoogte was. Interessant en boeiend. Met lit…Lees verder

Over Benjo Maso

Benjo Maso ('s-Gravenhage, 3 november 1944) is een Nederlands socioloog, die vooral bekend is door enkele boeken over wielrennen, geschreven vanuit een sociologisch en historisch perspectief.

Vanaf 1970 vertaalde Maso een aantal sociologische en filosofische boeken en detectives. Ook publiceerde hij enkele studies over kunstsociologie. In 2010 promoveerde Maso aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de hoofse liefde, Het ontstaan van de hoofse liefde: de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230.

Vanaf 1990 publiceerde Maso over wielrennen. Zijn bekendste boeken over dit onderwerp zijn Het Zweet der Goden (1990) en Wij waren allemaal Goden (2003), beide over de Tour de France. Van Milaan naar Amsterdam, een boek over de Giro d'Italia, verscheen in 2011.

Externe link

  • (en) Interview met Benjo Maso