Boek
Nederlands

Wij waren allemaal goden : de Tour van 1948

Benjo Maso (auteur)

Wij waren allemaal goden : de Tour van 1948

Verslag van een heroi͏̈sche wielerwedstrijd die plaatsvond op het breukvlak van primitieve omstandigheden en de eerste signalen van de moderne tijd.
Titel
Wij waren allemaal goden : de Tour van 1948
Auteur
Benjo Maso
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2003
303 p., [16] p. pl.
ISBN
90-450-0825-4
Plaatsingssuggestie
618.54 (SISO) Wielersporten ; Wielerwedstrijden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 18 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Benjo Maso (geb. 1944) is een Nederlands socioloog met een uitgesproken belangstelling voor het wielrennen, de Tour de France in het bijzonder.

In Wij waren allemaal goden beschrijft Maso specifiek de gebeurtenissen in de Tour van 1948. Wielerliefhebbers mogen dit boek eenvoudig niet missen. Niet alleen verslaat Maso met verve de ritten, maar meer nog laat hij zien hoe precies de Tour van 1948 op het breukvlak stond van de moderne tijd. De heerlijke wielerheroïek was nog aanwezig, want de renners moesten bv. vaak zelf nog reparaties uitvoeren, ploegdiscipline stond nog nergens en drinkbussen waren van (gedeukt) aluminium met bijbehorende forse afsluitkurk. Die bussen moesten nog notabene na elke rit worden ingeleverd. Maar in de laatste etappe zou wel reeds de televisie aanwezig zijn geweest! Benjo Maso weet die sfeer wonderwel te treffen. Belgische renners waren toen ook nog prominent aanwezig en hoorden tot de kanshebbers op de eindzege (Schotte, Impanis, Lambrecht, Oc…Lees verder
De cineast Van Empel en de auteur van dit boek zijn beiden gefascineerd door de dramatiek van de Tour de France van 1948. Zij bestudeerden kranten, tijdschriften, foto’s en filmbeelden en spraken met zoveel mogelijk deelnemers en ooggetuigen van die bijzondere Ronde van Frankrijk. Het leverde een schat aan materiaal op, zowel voor een film als voor dit boek. De Tour van 1948 kende een sensationeel koersverloop onder soms zeer barre weersomstandigheden. De renners waren bij pech veelal nog op zichzelf aangewezen in modder, regen en sneeuw. In deze Ronde begon echter schuchter ook de moderne tijd, met o.a. de eerste televisiebeelden. Van dag tot dag wordt een gedetailleerd verslag gegeven van een uiterst spannend koersverloop en de uitwerking van de resultaten op het dagelijks leven van velen in West-Europa. Lijsten van deelnemers en uitslagen maken dit zeer authentieke en boeiende wielerboek compleet. Dit is sportgeschiedenis van de bovenste plank.

Over Benjo Maso

Benjo Maso ('s-Gravenhage, 3 november 1944) is een Nederlands socioloog, die vooral bekend is door enkele boeken over wielrennen, geschreven vanuit een sociologisch en historisch perspectief.

Vanaf 1970 vertaalde Maso een aantal sociologische en filosofische boeken en detectives. Ook publiceerde hij enkele studies over kunstsociologie. In 2010 promoveerde Maso aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de hoofse liefde, Het ontstaan van de hoofse liefde: de ontwikkeling van fin'amors 1060-1230.

Vanaf 1990 publiceerde Maso over wielrennen. Zijn bekendste boeken over dit onderwerp zijn Het Zweet der Goden (1990) en Wij waren allemaal Goden (2003), beide over de Tour de France. Van Milaan naar Amsterdam, een boek over de Giro d'Italia, verscheen in 2011.

Externe link

  • (en) Interview met Benjo Maso