Makkelijk lezen
Nederlands
Mamma is jarig en wil een taart voor haar verjaardag. Jasper en Kim proberen er een te maken, maar dat mislukt. Dus moeten ze naar de 'enge Bakker Boef' voor hulp. AVI-E4. Vanaf ca. 9 jaar.
Leesniveau
AVI 5, AVI E4
Titel
Bakker Boef
Auteur
Berdie Bartels
Illustrator
Mariëlla Van de Beek
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Zwijsen, 2009
47 p. : ill. + cd
ISBN
9789048703906 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bakker Boef is een deeltje uit de serie 'Zoeklicht Dyslexie'. Uitgeverij Zwijsen bracht deze serie op de markt voor kinderen voor wie het lezen wat moeilijker valt. Voor Bakker Boef en alle andere boekjes van deze serie werd gebruikgemaakt van een speciaal lettertype, Read Regular. Hierbij worden de verschillen tussen lettertekens die erg op elkaar lijken, bv. 'b'en 'd' groter gemaakt. Om de leesbaarheid nog te vergroten, wordt gebruikgemaakt van licht getint papier.
Verder zit bij ieder boekje een cd. Hierop worden de hoofdpersonages voorgesteld en wordt de tekening vooraan uitgebreid overlopen. De woorden die moeilijk te lezen zijn, staan op de voor- en achterflappen en worden besproken. In de tekst staan deze woorden vetjes gedrukt terwijl de flappen kunnen blijven openliggen tijdens het lezen. Berdie Bartels leest het eerste hoofdstuk ontzettend levendig voor. Het is duidelijk de bedoeling de spanning zodanig op te bouwen dat het kind staat te popelen om de rest v…Lees verder
Mamma is jarig en wil een taart voor haar verjaardag. Jasper en z'n zus Kim proberen er een te maken, maar dat mislukt. Dus moeten ze naar de 'enge Bakker Boef' voor hulp. Deel uit de serie 'Zoeklicht Dyslexie'*, waarin de woorden die dik gedrukt in de tekst staan, uitgelegd worden op uitklappagina's voor en achter in het boek. Daarnaast is er een cd waarop het eerste hoofdstuk van de acht boeken uit deze serie voorgelezen worden. Vlot taalgebruik met korte zinnen en veel alinea's, AVI-E4. Kleurige, gedetailleerde illustraties die de gebeurtenissen goed weergeven. Achterin een aantal tips voor ouders van dyslectische kinderen en een korte biografie van de schrijfster en illustratrice. Leuk verhaal waarin de spanning perfect is opgebouwd, waardoor de lezers zeker willen weten hoe het afloopt. Voor jongens en meiden die moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 9 jaar.

Bakker Boef

Zoeklicht Dyslexie is een speciale serie, gericht op kinderen die het erg moeilijk hebben met lezen. Er wordt echt getracht om deze boekjes voor hen aantrekkelijk te maken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een heel aantal hulpmiddelen: een luister-cd met het eerste hoofdstuk; uitvouwflappen aan het begin en eind van het boek, die de hoofdpersonages met hun namen en ook eventuele probleemwoorden uitbeelden; het vaak herhalen van moeilijke woorden; het gebruik van getint papier zodat het contrast tussen papier en letters vermindert. Tot slot is er een speciaal lettertype, Read Regular, speciaal ontworpen voor dyslectische kinderen. Eén van de kenmerken hiervan is dat het onderscheid tussen letters groter is (bv. b en d) en er niet zomaar gespiegeld wordt. Bovendien vind je nog enkele nuttige en bruikbare leestips op de laatste pagina’s van elk boekje terug. Jasper en Kim moeten van mama naar de bakker. Ze durven niet. Dat is een beetje gek, want de bakker is net tegenover hun huis…Lees verder

Suggesties