Boek
Nederlands

Ik besta!

Berdie Bartels (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een vader wil een boek schrijven over een 17-jarige jongen, die in voorarrest zit en hem zijn levensverhaal over mishandeling heeft verteld.
Onderwerp
Mishandeling, Geweld
Titel
Ik besta!
Auteur
Berdie Bartels
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
79 p.
ISBN
9789044812411 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Stan (17) zit in voorarrest vanwege een activiteit die je als lezer pas helemaal aan het slot duidelijk wordt. Moons vader Bart heeft deze jongen eerder in de trein ontmoet, en toen heeft Stan hem zijn levensverhaal verteld, o.a. over zijn vader die hem en zijn moeder regelmatig mishandelde. Bart wil over Stan een boek schrijven en vraagt diens medewerking. De relatie van Bart met zijn dochter Moon is niet optimaal. En Moon vindt het eigenlijk maar niets dat haar vader aan een jongen die hij slechts één keer ontmoet heeft zoveel aandacht besteedt. Aan de hand van onder meer korte verhaalfragmenten, krantenberichten en mails komt de lezer steeds meer te weten over wat er omgaat in de jongeren Stan en Moon. De lezer moet actief verbanden leggen tussen de passages, en raakt zodoende vanaf het begin erg betrokken bij het verhaal. Het taalgebruik is eenvoudig, en niet erg literair. De spanning wordt redelijk opgebouwd, ook al is een en ander ook wel voorspelbaar. De personages komen niet h…Lees verder

Ik besta!

Dit verhaal gaat over twee pubers Stan en Moon. Twee pubers die erkenning en aandacht zoeken, elk op hun eigen manier, om hun eigen reden, en met hun eigen verleden. Stan werd thuis psychologisch mishandeld door zijn vader en werd letterlijk geïsoleerd van de wereld waardoor hijzelf stilaan het noorden kwijt geraakt. Moons moeder is er op een dag vandoor gegaan. Sinds die dag zit Moon met heel wat opgekropte woede en angsten die ze niet verwoord krijgt. Haar spuitbus is haar uitlaatklep.
Wanneer Hugo (alias Stan) op een dag betrapt wordt op zwartrijden, redt Bart, de vader van Monica (alias Moon), hem uit de hachelijke situatie door zijn treinbiljet voor hem te betalen. Enkele maanden later zoekt Bart opnieuw contact met Stan. Hij wil Stans levensverhaal, dat Stan hem vertelde tijdens de treinreis, neerschrijven in een boek.  Terwijl de band tussen Bart en Stan stilaan hechter wordt, groeien Bart en Moon steeds verder uit elkaar.
Het boek heeft een sterke titel dat de kern…Lees verder