Boek
Nederlands
Groot-Brittannië, negende eeuw. De Vikingen azen op Wessex, het enige gedeelte van Engeland dat nog niet veroverd is. De Engelse Uhtred is opgevoed door Deense indringers en twijfelt waar zijn loyaliteit ligt. Zijn afkomst en huwelijk dwingen hem echter om partij te kiezen voor de Engelse koning Alfred.
Titel
De witte ruiter
Auteur
Bernard Cornwell
Vertaler
Janine Van der Kooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The pale horseman
Editie
1
Uitgever
Zutphen: Walburg, 2013
366 p.
Aantekening
Volgt op Het laatste Koninkrijk
ISBN
9789057309106 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Bernard Cornwell is de succesvolste auteur van historische avonturenromans die zich afspelen in wat nu het Verenigd Koninkrijk is. De witte ruiter (oorspronkelijk verschenen in 2005) is de tweede roman van zijn zesdelige ‘Saxon’-reeks. In de negende eeuw was het huidige Engeland grotendeels veroverd door de Vikingen die met hun drakenschepen uit Denemarken het land plunderden en bondgenoten zochten en vonden. Het is een periode waarover weinig geschiedkundige bronnen bestaan, wat voor een vakman als Cornwell de mogelijkheid biedt om een spannend fictief verhaal uit te bouwen rond de weinige gekende feiten.
In 877 heeft de Saksische koning Alfred met de Vikingen een zoveelste bestand gesloten waardoor hij aan de macht kan blijven in Wessex, het laatste bolwerk tegen de heidenen in Engeland. Alfred is geen echte krijger maar een diepgelovig christen die meer rekent op zijn bisschoppen en de wil van God dan op de wapens. Dit tot groot ongenoegen van Uhred, het hoofdpersonage …Lees verder
Tweede deel van een serie romans over de Saksische koning Alfred de Grote van Wessex (849-899), de eerste koning die droomde van een verenigd Engeland en zijn hele leven moest strijden tegen de invallende Vikingen. De hoofdpersoon is een Saksische krijgsman die bij de Vikingen is opgegroeid en heiden is gebleven, maar tegen zijn zin de diep gelovige, christelijke Alfred bewondert en voor hem vecht en legers aanvoert, meestal met succes. De schrijver behoeft geen introductie, het verhaal is spannend en goed opgebouwd – met zoals altijd een weergaloze climax aan het eind. De bijfiguren komen goed uit de verf, de geërgerde houding van de hoofdpersoon tegenover het nieuwe, oprukkende christelijk geloof is vaak geestig, er zijn veel bloedige, realistische gevechten, maar ook nu en dan aandacht voor de ongerepte natuur en de fascinerende resten van de Romeinse overheersing, die de achtergrond vormen van al die actie. Kleine druk.

Over Bernard Cornwell

CC BY 2.0 - Foto van/door SarahSierszyn from Chatham, MA, USA

Bernard Cornwell (Londen, 23 februari 1944) is een Engelse schrijver van historische fictie. Hij is met name bekend van de boekenreeksen Sharpe en The Saxon Stories.

Biografie

Bernard Cornwell werd in 1944 in Londen geboren als de zoon van de Canadese vliegenier William Oughtred en de Engelse Dorothy Cornwell. Hij werd geadopteerd door de familie Wiggins en groeide op in Thundersley, Essex. Na de dood van zijn adoptievader veranderde hij zijn naam van Wiggins naar de naam van zijn moeder, Cornwell. Tussen 1963 en 1966 studeerde hij geschiedenis aan de University College London en werkte na zijn afstuderen als docent. Hij probeerde tot drie keer toe om toe te treden to het Britse leger, maar hij werd afgekeurd wegens bijziendheid.

Na zijn werk als docent ging Cornwell werken voor BBC voor het programma Nationwide en werd later door het bedrijf tot het hoofd actualiteitenprogramma's benoemd bij de BBC v…Lees verder op Wikipedia

Suggesties