Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Midwinter break : roman

Een ouder echtpaar uit Schotland brengt een lang weekend door in Amsterdam, waarbij lang verzwegen huwelijksproblemen aan het licht komen.
Titel
Midwinter break : roman
Auteur
Bernard MacLaverty
Vertaler
Janine van der Kooij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Midwinter break
Uitgever
Kampen: Cactusbooks, © 2018
271 p.
ISBN
9789492504142 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is – naast enkele verhalenbundels – de vijfde roman van de Noord-Ierse auteur (1942). Gerry en Stella Gilmore, een ouder echtpaar uit Glasgow (maar oorspronkelijk afkomstig uit Belfast) brengen een lang weekend door in Amsterdam. Ze bezoeken onder andere het Begijnhof, het Rijksmuseum en het Anne Frankhuis. Gaandeweg komen er twijfels en problemen binnen hun huwelijk aan de orde: door herinneringen aan traumatische ervaringen tijdens de Troubles, Gerry’s alcoholisme en Stella’s verlangen naar een spiritueel leven zijn ze steeds meer van elkaar vervreemd geraakt. Stella’s wens om zich terug te trekken in de religieuze gemeenschap van het Begijnhof gaat niet in vervulling: er wonen daar geen religieuzen meer en ze is ook te oud voor een van de appartementen. Op een dicht gesneeuwd Schiphol komen beiden tijdens het wachten op hun vertraagde vlucht tot nieuwe inzichten. In elf ongenummerde hoofdstukken geeft de auteur opnieuw blijk van zijn diepe inzicht in menselijke relaties. En zij…Lees verder

Over Bernard MacLaverty

Bernard MacLaverty (Belfast, 14 september 1942) is een Noord-Iers schrijver, die sinds 1975 in Schotland woont. Zijn werk omvat romans, korte verhalen, hoorspelen en scripts voor televisie en film.

MacLaverty studeerde Engels aan Queen’s University in Belfast. Na zijn vertrek naar Schotland werkte hij tot 1981 als leraar op verschillende scholen, waarna hij zich geheel ging wijden aan het schrijven.

Zijn eerste boek, de verhalenbundel Secrets and other stories (1977), werd in Schotland bekroond met een literaire prijs, evenals de roman Lamb (1980).
In 1983 verscheen de roman Cal, een indringend verhaal over het politieke geweld in Noord-Ierland. Deze beide romans zijn ook verfilmd, respectievelijk in 1986 en 1984.

Selecte bibliografie

  • Secrets & Other Stories (verhalen, 1977)
  • Lamb (roman, 1980)
  • A Time to Dance & Other Stories (ver…Lees verder op Wikipedia

Suggesties