Boek
Nederlands

De fikser : roman

Bernard Malamud (auteur), M. Coutinho (vertaler), L. Coutinho (vertaler)
De lijdensweg van een eenvoudige Joods-Russische handwerksman die omstreeks 1910 wegens een klein vergrijp gearresteerd wordt en, beschuldigd van het plegen van een rituele moord, onder mensonterende omstandigheden, zonder uitzicht op een eerlijk proces, gevangen wordt gehouden.
Titel
De fikser : roman
Auteur
Bernard Malamud
Vertaler
M. Coutinho L. Coutinho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Fixer
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2016 | Andere uitgaves
358 p.
ISBN
9789029091688 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Joodse klusjesman Jakow Bok verlaat aan het begin van de twintigste eeuw zijn geboortedorp om in Kiev een nieuw leven te beginnen. Aanvankelijk heeft hij geluk, maar als een christelijke jongen wordt vermoord, beschuldigen de fel antisemitische autoriteiten hem en stellen de Joden in hun geheel verantwoordelijk. Tijdens tweeëneenhalf jaar eenzame opsluiting krijgt Bok veel te doorstaan, maar hij weet zich te handhaven en wordt zo voor de Russische Joden een symbool van hun onderdrukking. De Amerikaans-Joodse schrijver Bernard Malamud (1914-1986) houdt zich in zijn werk bezig met het veelal Joodse individu in een hem vijandige wereld. Hij doet dit met zoveel kracht en mededogen dat de Joodse mens dé mens wordt. In deze roman weet Malamud door de realistische maar o zo menselijke benadering van begin tot eind te boeien. Enige kennis van het Joodse leven en de geschiedenis is noodzakelijk. Het boek is bekroond met de Amerikaanse National Book Award en de Pulitzer-prijs voor fictie.

Over Bernard Malamud

Bernard Malamud (New York, 26 april 1914 – aldaar, 18 maart 1986) was een Amerikaans schrijver van romans en korte verhalen.

Hij was de zoon van Joods-Russische emigranten. Zijn eerste roman, The Natural, dateert uit 1952 en beschrijft op komische wijze de Amerikaanse held als honkbalspeler. Het boek werd later verfilmd. Veel van zijn verhalen beschrijven de lotgevallen van gewone joden in de stedelijke getto's. In The Assistant (1957) behandelt hij met humor en inlevingsvermogen het leven van een kleine joodse kruidenier die het moet zien op te nemen tegen de grote concurrentie van de zelfbedieningswinkels in de buurt. Ook dit werk is verfilmd.

Voor de roman The Fixer ontving Malamud in 1967 zowel de Amerikaanse National Book Award als de Pulitzer-prijs voor fictie. Het werk werd verfilmd in 1968 met in de hoofdrollen onder anderen Dirk Bogarde en Alan Bates (Oscar-nominatie voor beste mannelijke hoofdrol).

In zijn laatste en in ver…Lees verder op Wikipedia