Een 14-jarige jongen die spijbelt van school en zijn verslaafde oudere halfzus schuilen beiden in de kelder van een appartementencomplex. Zo zijn ze elkaar tot steun bij hun groei naar volwassenheid.
Titel
Io e te
Regisseur
Bernardo Bertolucci
Componist
Franco Piersanti 1950-
Naar het werk van
Niccolò Ammaniti
Acteur
Jacopo Olmo Antinori Tea Falco
Taal
Italiaans
Parallelle titel
Ik en jij
Uitgever
Amsterdam: Homescreen, [2013] | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2012
Speelduur
99 min
Aantekening
Italiaans gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8717249480686
mooov

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Italiaanse coming-of-age-film van Bernardo Bertolucci (Last tango in Paris; Novecento; The Last emperor), gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Niccolò Ammaniti met de Nederlandse titel: ‘Ik en jij’*. De aan een rolstoel gekluisterde regisseur koos voor een kleinschalige film met weinig personages en maar één hoofdlocatie: de kelder van een appartementencomplex. De veertienjarige Lorenzo heeft zijn moeder voorgelogen dat hij met zijn schoolklas op wintersport gaat. In plaats daarvan heeft hij zich opgesloten in de kelder waar hij hoopt een week lang fantasyboeken te lezen, cola te drinken en naar popmuziek te luisteren. Maar dan komt onverwacht zijn oudere halfzus Olivia, die de kelder uitgekozen heeft om af te kicken van haar verslaving. De pers is positief. Belinda van de Graaf (Trouw 7-2-'13) geeft 4 (van 5) sterren: 'Bertolucci maakt in de herfst van zijn leven een kleine film over de opbloeiende vriendschap tussen broer en zus, een verhaal vol hoop dat scherp stelt op een g…Lees verder

Over Bernardo Bertolucci

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Associazione Culturale Cinemazero from Pordenone, Italia

Bernardo Bertolucci (Parma, 16 maart 1941 – Rome, 26 november 2018) was een Italiaans schrijver en filmregisseur.

Biografie

Bertolucci werd geboren te Parma, als oudste zoon van Attilio Bertolucci, een kunsthistoricus en dichter. Ook Bernardo's broer Giuseppe Bertolucci zou filmregisseur en scenarioschrijver worden. Bernardo Bertolucci begon met schrijven op zijn vijftiende, en ontving al snel belangrijke literaire prijzen zoals de Premio Viareggio voor zijn eerste boek. De achtergrond van zijn vader hielp hem bij zijn carrière: Bertolucci senior had de Italiaanse filmmaker Pier Paolo Pasolini geholpen bij het publiceren van diens eerste roman, en op zijn beurt gaf Pasolini de jonge Bernardo een baan als eerste assistent in Rome bij Accattone (1961). Maar Bertolucci's talent was al herkend door anderen, zoals Sergio Leone, die hem vroeg de verhaallijn voor Once Upon a Time in the West te schrijven.

Bert…Lees verder op Wikipedia

Suggesties