Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Inleidende informatie over de geschiedenis, het gedachtegoed en organisaties van deze geestelijke stroming.
Onderwerp
Humanisme
Titel
Humanisme
Auteur
Bert Gasenbeek Piet Winkelaar
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Kampen: Kok, 2009 | Andere uitgaven
142 p. : ill.
ISBN
9789043513494 (paperback)
Plaatsingssuggestie
180 (SISO) Humanisme (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de serie 'Wegwijs' is dit een informatief boekje over humanisme met feiten, inhoud en visie die de stroming plaatsen in een maatschappelijk, historisch en cultureel vlak. De twee auteurs behoren tot respectievelijk het georganiseerde en het ongeorganiseerde humanisme. De eerste is directeur van het Humanistisch Archief en mede-auteur van werken over humanisme en humanisten. De tweede promoveerde op een onderzoek naar de geseculariseerde benadering van het religieuze. Dit boekje geeft een overzichtelijk beeld van de humanistische stroming, haar organisaties en het door zeer veel niet-georganiseerden gedeelde gedachtegoed. Helder wordt ook stilgestaan bij fundamentele thema's van de huidige moderne mens en de samenleving, en dat niet alleen in nationaal verband, maar ook in termen van globalisering. Daarin toont zich een duidelijk kritische en betrokken houding die kenmerkend geacht mag worden voor de stroming humanisme. Bevat literatuurverwijzingen en (www-)adressen; geïllustreerd m…Lees verder

Over Bert Gasenbeek

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door BGasenbeek

Aalbert (Bert) Gasenbeek (Maartensdijk, 17 december 1953) is een Nederlands historicus en humanist. Hij was lid van het Humanistisch Verbond, historicus bij de Universiteit voor Humanistiek, lid van De Vrije Gedachte en was directeur van het Humanistisch Historisch Centrum.

Levensloop

Bert Gasenbeek werd op 17 december 1953 geboren in Maartensdijk (Utrecht). Hij volgde van 1981 tot 1987 de opleiding Algemene Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, welke hij cum laude afsloot. Tijdens zijn 23ste levensjaar is hij lid geworden van het Humanistisch Verbond.

Humanistisch erfgoed

In 1980 werd Gasenbeek benoemd tot bibliothecaris van het Humanistisch Opleidings Instituut, de latere Universiteit voor Humanistiek. Hij publiceerde regelmatig over thema’s als mediagebruik, informatievoorzieningen en het gebruik van boeken.

Toen de Universiteit vo…Lees verder op Wikipedia