Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

België voor beginners

Bert Kruismans (auteur), Peter Perceval (auteur)
Titel
België voor beginners
Auteur
Bert Kruismans Peter Perceval
Taal
Nederlands
Parallelle titel
België voor beginnelingen
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2004
246 p.
ISBN
90-5617-597-1
Plaatsingssuggestie
981.1 (SISO) België ; België (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Hoe goed kennen de Belgen zichzelf en hun land, vroegen Bert Kruismans en Peter Perceval zich af. In België voor beginners proberen de auteurs deze vraag te beantwoorden. Zonder de feiten en de weetjes uit de weg te gaan, moest hun verhaal in de eerste plaats vlot leesbaar worden. En gelukkig is 'vlot leesbaar' bij hen geen synoniem voor 'gratuit geleuter' geworden. Het begint al bij hun definitie van ons land. Volgens de auteurs is België immers een toevallig ontstaan samenraapsel van twee cultuurgemeenschappen (bestuurd door een migrantenfamilie) waarin de kreet 'Eigen volk eerst' de belangrijkste slagzin is geworden. Van begin tot slot blijven die verderfelijke slagzin en de partij die hem lanceerde door het boek spoken. Samen met steeds populairder wordende termen als 'inburgeren' en 'integreren' stimuleerde hij Kruismans en Perceval tot hun zoektocht naar de Belgische identiteit.

Wie bij 'zoektocht naar de Belgische identiteit' mocht schrikken, weze bij deze gerustg…Lees verder
Met dit boek beschikt ook België over een inburgeringscursus. Deze doe-het-zelf-cursus is bedoeld voor iedereen die graag Belg wil worden, én voor de Belgen zelf. De auteurs geven een humoristische schets van België en haar inwoners: de Vlamingen en de Walen, want Belg ben je niet zomaar. Onderbouwd door feiten en statistische cijfers beschrijven ze de eetgewoonten van de Belgen, ´koterij´ en de invloed daarvan op de ruimtelijke ordening, het taboe geld, omgangsvormen met de buren, het wel en wee van politici en het koningshuis, en creatieve interpretatievormen van de Belgische wetgeving. Deze onderwerpen passeren de revue in acht hoofdstukken, die alle afsluiten met een concluderende en praktische verzameling integratietips. Achterin het boek is een Belg-test opgenomen. Elke lezer die deze test met goed gevolg afrondt, mag zich terecht beschouwen als modelbelg. Afgezien van de geschiedenis van de Belgische dynastie die enigszins langdradig beschreven wordt, is een brede glimlach tijd…Lees verder

Over Bert Kruismans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Bert Kruismans, pseudoniem van Bert Hilda Van der Cruyssen (1966), is een Vlaams stand-upcomedian. Hij is afkomstig van Sint-Katherina-Lombeek (Ternat) en woont te Meldert, deelgemeente van Aalst.

Radiocarrière

Bert Kruismans behaalde de graad van licentiaat in de rechten aan de KU Leuven en studeerde nadien nog wijsbegeerte.

Zijn carrière begon bij Studio Brussel, Radio Donna en de BRT-nachtradio, waar hij als redacteur en presentator werkte.

Op de radio voerde hij analyses uit in Friedl' Lesages De Nieuwe Wereld op Radio 1 en maakte hij, samen met Fritz Van den Heuvel Het Reyerscomplex. Hij schreef ook wekelijks columns voor De Toestand is Hopeloos maar niet Ernstig.

Tv-carrière

Andere programma's waar hij als redacteur of scenarist aan meewerkte zijn: KriebelsLees verder op Wikipedia