Boek
Nederlands

Krullen en blubbershampoo

Bette Westera (auteur), Jolet Leenhouts (illustrator)
+1
Krullen en blubbershampoo
×
Krullen en blubbershampoo Krullen en blubbershampoo
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Iedereen heeft een vader, alleen Kalle niet. Tijdens de vakantie ontmoet hij op een camping toch zijn vader. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Krullen en blubbershampoo
Auteur
Bette Westera
Illustrator
Jolet Leenhouts
Taal
Nederlands
Editie
4
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2013 | Andere uitgaven
111 p. : ill.
ISBN
9789026132841 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Kalle heeft geen vader en dat houdt hem vaak bezig. Voor zijn zevende verjaardag heeft hij er dan ook een gevraagd, maar helaas niet gekregen. In de vakantie gaat Kalle zoals altijd met zijn moeder op de fiets naar een camping ergens in Nederland, waar ook Kimberley is, het gekste kind dat hij ooit heeft ontmoet. Met haar gaat hij bloot zwemmen, praat over van alles en maakt haar wijs dat zijn vader voetballer bij Ajax is, maar zij weet veel meer dan hij en prikt door al zijn verhalen heen. Toch worden ze dikke vrienden. Als Kalles moeder hem eindelijk vertelt hoe het komt dat hij geboren is, begrijpt Kalle dat hij wel degelijk een vader heeft. Vanuit het perspectief van een fantasierijk jongetje wordt het belang van het kennen van je afstamming benadrukt. Daarbij komen in het verhaal niet alleen meerdere manieren waarop gezinnen gevormd kunnen zijn aan de orde, ook erfelijkheid komt op een natuurlijke manier aan bod. Uitstekend speels taalgebruik met veel woordgrapjes en spreektaal…Lees verder

Krullen en blubbershampoo

Kalle is een jongen van acht jaar, die bij zijn moeder woont. Hij heeft geen vader en zou er dolgraag één hebben. Dat gemis vormt de rode draad door het hele verhaal. Hij deelt vaders in volgens netheid, vergelijkt constant ouders van andere kinderen en fantaseert over zijn eigen vader. Op de camping leert hij een vrolijk en grappig meisje kennen. Hij vertelt haar dat zijn vader een bekende Afrikaanse voetballer is. Op het einde vertelt de mama van Kalle hoe het komt dat hij zijn vader niet kent.
Een fijn boek dat vlot leest. Er mochten wel nog meer illustraties zijn, want vier bladzijden tekst achter elkaar is veel voor achtjarigen. De tekeningen zijn op zichzelf niet echt de moeite, maar vormen een welgekomen onderbreking van de tekst. Het boek is opgedeeld in kortere hoofdstukken, die op zich losstaande verhaaltjes vormen. 
Helaas is er bij de druk een fout ingeslopen en is er door het plaatsen van een illustratie een deel van de tekst weggevallen. Een tweede fout is er…Lees verder

Over Bette Westera

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Christoph Rieger

Bette Westera (Velp, 20 juni 1958) is een Nederlands kinderboekenschrijfster. Van 1991 tot en met 2003 woonde en werkte ze op het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg.

Bette Westera debuteerde met de kinderbijbelserie Heb je wel gehoord, die ze samen met haar moeder van 1990 tot 1995 schreef. In 1999 verscheen haar eerste prentenboek, getiteld Wil je met me trouwen. Daarna volgde een groot aantal boeken voor kinderen in de basisschoolleeftijd: prentenboeken, boeken met gedichten, voorleesboeken en boeken om zelf te lezen. Bette Westera werkt samen met verschillende illustratoren, onder wie Sylvia Weve, Loes Riphagen, Philip Hopman, Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Barbara de Wolf en Harmen van Straaten.

Bekroningen

Het prentenboek Een opa om nooit te vergeten werd bekroond met een Vlag en Wimpel 2001, Golden Apple of Bratislava, Sankei Children’s Book Award en de Grand Prix for the Best Book. Het …Lees verder op Wikipedia