Boek
Nederlands

Altijd is voor altijd

Bettie Elias (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)
+1
Altijd is voor altijd
×
Altijd is voor altijd Altijd is voor altijd
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Niels heeft het er moeilijk mee dat zijn vader weg is gegaan en in een andere stad is gaan wonen. Prentenboek met grofgekwaste schilderingen in gedekte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Altijd is voor altijd
Auteur
Bettie Elias
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Clavis, 2004 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
9789044801842 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Familie (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vader van Niels is weg; zijn moeder is verdrietig. Als hij vraagt waar zijn vader is, antwoordt zij: 'Hij woont nu in een andere stad.' Geruime tijd hoort Niels niets, tot hij op zijn verjaardag een kaart krijgt. Ook dan duurt het nog heel lang voor hij zijn vader eindelijk ziet: ze gaan samen naar de dierentuin. Daar vertelt papa hem dat Niels altijd zijn allerbeste vriend zal blijven. Groot formaat prentenboek dat opvalt door de (van het papier aflopende) illustraties in gedekte kleuren: de geschilderde figuren lijken/zijn op het grofgekwaste decor geplakt. Evenals de tekst en het kleurgebruik maken ze een 'zwaarmoedige' indruk. De tekst is in een vette schreefloze letter gedrukt in een meer effen gedeelte van de platen. Het is een ernstig verhaal over een ernstig onderwerp ('Niels stapt vertwijfeld van de ene wereld naar de andere'), ondanks het enigzins opgeluchte einde. Voorlezen (met extra uitleg) aan kinderen in vergelijkbare situaties vanaf ca. 4 jaar.

Over Bettie Elias

Bettie Elias (Hasselt, 14 september 1953) is een Vlaams schrijfster.

Elias is administratief en financieel directeur van een strategisch adviesbureau. Ze heeft vier kinderen en twee kleinzonen en woont in Hasselt. Naast haar professionele carrière is zij ook een jeugdauteur. Door haar kinderen verhaaltjes voor te lezen, kreeg Elias zin om zelf in de pen te kruipen, met succes. Ze debuteerde in 1983 en mocht sindsdien al verschillende prijzen in de wacht slepen.

Centraal in haar boeken staan levensechte situaties die aansluiten bij de leefwereld van kinderen. Ze kaart onderwerpen aan als vriendschap (Jan en Jan) en verdriet (Water van zout), maar ook ernstigere thema's gaat ze niet uit de weg. Zo schrijft ze in Thuis eten we apentaart over racisme en in De meester is een schat over kindermishandeling. In 2005 start ze met een serie boeken over kinderrechten. In het eerste boek, Weg, zien we hoe Dinar moet vluchten uit Kosovo en…Lees verder op Wikipedia