Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Losse handen

Bettie Elias (auteur)
+1
Losse handen
×
Losse handen Losse handen
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Hazim (12) werkt in een Marokkaanse koperslagerij. Via zijn vriend Youssef ontmoet hij Robert, een buitenlander met een gastenverblijf. Robert heeft Youssef kunsthanden beloofd. Hij lijkt de jongens te willen helpen, maar dan ontdekt Hazim dat zijn bedoelingen niet helemaal zuiver zijn.
Titel
Losse handen
Auteur
Bettie Elias
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012 | Andere uitgaves
229 p.
ISBN
9789022328019 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 12-jarige Hazim werkt in een koperslagerij in de Marokkaanse stad Fez. Hazim zou liever naar school gaan, maar door een zieke vader is hij de kostwinner van de familie. Via zijn vriend Youssef, die tijdens zijn werk beide handen verloor, leert Hazim Robert kennen. Robert is een rijke buitenlander die Youssef en Hazim wil helpen. In ruil voor hulp eist Robert dat Hazim hem seksueel bevredigt. Hazim staat voor een dilemma: Roberts eis weigeren betekent geen medische hulp voor zijn vader en geen schoolkansen. Realistisch verhaal over de schrijnende tegenstelling tussen arm en rijk en de uitbuiting van kinderen. Verteld vanuit Hazim op een indringende, meelevende wijze, in een soepele stijl in eenvoudige, directe taal met veel dialoog. Sober omslag. Bevat informatie over seksueel misbruik en kinderarbeid. Een geloofwaardig verhaal met een hoopvol einde. Vanaf ca. 13 jaar.

Losse handen

Dit verhaal begint met een cursief gedrukt stukje tekst: in het verleden heeft Youssef, een Marokkaanse jongen, een ongeval gehad in een schoenfabriekje. Hij verloor hierdoor z'n beide handen. Youssef en Hazim zijn heel goede vrienden. Sinds z'n ongeval kan Youssef niet meer werken. Hazim daarentegen, twaalf jaar, werkt zes dagen op zeven in de koperslagerij in de Marokkaanse stad Fez. Hij voelt zich verplicht omdat z'n papa ziek is en hij als oudste dus geld moet verdienen. Hij wordt er uitgebuit en moet er werken in slechte omstandigheden: korte pauzes, weinig hygiëne, met giftige stoffen. Via z'n vriend Youssef leert Hazim Robert kennen. Robert is een buitenlander die een gastenverblijf heeft. Robert belooft een dokter te raadplegen om Youssef protheses te bezorgen. Wanneer Youssef en Hazzim na het werk af en toe uitgenodigd worden bij Robert, worden ze overdonderd met al het lekkere eten, ... Maar na enkele bezoekjes ondervindt Hazim dat Robert slechte bedoelingen heeft. Hazim wor…Lees verder

Over Bettie Elias

Bettie Elias (Hasselt, 14 september 1953) is een Vlaams schrijfster.

Elias is administratief en financieel directeur van een strategisch adviesbureau. Ze heeft vier kinderen en twee kleinzonen en woont in Hasselt. Naast haar professionele carrière is zij ook een jeugdauteur. Door haar kinderen verhaaltjes voor te lezen, kreeg Elias zin om zelf in de pen te kruipen, met succes. Ze debuteerde in 1983 en mocht sindsdien al verschillende prijzen in de wacht slepen.

Centraal in haar boeken staan levensechte situaties die aansluiten bij de leefwereld van kinderen. Ze kaart onderwerpen aan als vriendschap (Jan en Jan) en verdriet (Water van zout), maar ook ernstigere thema's gaat ze niet uit de weg. Zo schrijft ze in Thuis eten we apentaart over racisme en in De meester is een schat over kindermishandeling. In 2005 start ze met een serie boeken over kinderrechten. In het eerste boek, Weg, zien we hoe Dinar moet vluchten uit Kosovo en…Lees verder op Wikipedia