Hendrick, de Hollandsche indiaan

Hendrick, de Hollandsche indiaan

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Amerika, 1659: Hendrick (16) en andere Nederlandse pioniers worden gevangengenomen door indianen. Hendrick wordt een van hen, en begint te zien wat de blanken voor kwaad aanrichten. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Hendrick, de Hollandsche indiaan
Auteur
Bianca Mastenbroek
Taal
Nederlands
Uitgever
Groningen: Noordhoff Uitgevers, 2020 | Andere uitgaven
400 p. : ill.
Verschijningsdatum
15-05-2020
ISBN
9789001735111 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

1659, Nederlandse pioniers proberen een bestaan op te bouwen in Amerika. Dat is niet makkelijk, want ze worden bedreigd door de ‘wilden’ (indianen), die hier al eeuwen wonen. Tijdens een treffen met deze wilden, wordt een groep Nederlanders gevangengenomen, waaronder de 16-jarige Hendrick. Hij wordt naar een indiaans dorp gebracht waar hij uiteindelijk als gelijke wordt opgenomen. Hendrick is aanvankelijk een angstige, onzekere jongen, die altijd de mindere is van zijn jongere broer. Hij ontwikkelt zich tot een verstandige, sterke jongeman, die zijn nieuwe leven bij de indianen helemaal accepteert. Intrigerend aan dit verhaal is dat de lezer de strijd tussen de indianen en de Nederlanders vanuit de ogen van Hendrick meebeleeft. Hendrick verandert langzaamaan van gedachten en ziet, door zijn leven bij de indianen, dat de Nederlanders heel wat kwaad aanrichten. Dit boek schetst een prachtig gedocumenteerd beeld van de Nederlandse pioniers in Amerika. Het bevat veel beschrijvingen en dat…Lees verder

Hendrick

1659. De Nederlandse Hendrick is zestien wanneer zijn vader hem meeneemt naar Nieuw-Nederland waar hij een huis wil laten bouwen voor het gezin, te midden van de Esopus-indianen. Hendrick voelt zich een watje in de ogen van zijn vader, en is vervuld van trots wanneer hij het aandurft een — door de drank benevelde — wilde dood te schieten. Dit voorval doet de gespannen verhouding tussen pioniers en inlanders exploderen. Hendrick wordt gevangengenomen en uiteindelijk ondergebracht bij de Indiaanse vrouw Akwaankaateew die haar enige zoon verloren heeft.De research die Bianca Mastenbroek heeft gedaan voor dit boek is ronduit indrukwekkend. Je kan het zelf ontdekken in haar verantwoording en dankwoord. Hoe ze zelfs een antropoloog vindt om enkele zinnetjes in correct Munsee te vertalen, een taal die maar een handjevol mensen spreekt. Terwijl ze zich volledig verdiept in de geschiedenis van de Nederlandse kolonie in Amerika en de Esopus-oorlogen, vindt ze in het ene zi…Lees verder

Over Bianca Mastenbroek

CC BY 3.0 - Foto van/door Bianca Mastenbroek

Bianca Mastenbroek (De Moer, 29 oktober 1975) is een Nederlandse schrijfster van fantasy en historische romans. Zij debuteerde in 2008 met de roman Vuurproef bij Books of Fantasy. In 2019 won zij de zowel de jonge Beckman als de Thea Beckmanprijs voor haar boek Hendrick, de Hollandsche indiaan.

Biografie

Bianca Mastenbroek lijdt vanaf haar geboorte aan de spierziekte SMA2. Dit weerhield haar er niet van haar ambities als schrijfster waar te maken. Zij studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven in de richting Techniek en Maatschappij. Tijdens haar studie was zij hoofdredactrice van Intermania, het orgaan van de studievereniging Intermate.

Na haar studie was zij werkzaam bij TNO en het ministerie van VROM. Na hier te zijn gestopt met werken, heeft zij zich volledig op het schrijven gericht.

Mastenbroek was hoofdredactrice van Pure Fantasy in de periode juni 2008 - maart 2011.

Lees verder op Wikipedia