Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het koeienboek

Bibi Dumon Tak (auteur), Judith Vanistendael (illustrator)
Allerlei aspecten van het leven en de dood van de koe komen aan de orde waaronder de geboorte van een kalf, de koe vanbinnen en vanbuiten, hoe woont een koe, het slachthuis en kunstmatige inseminatie. Met vele zwartwitte tekeningen. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Koeien
Titel
Het koeienboek / Bibi Dumon Tak ; met tek. van Judith Vanistendael
Auteur
Bibi Dumon Tak
Illustrator
Judith Vanistendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2001 | Andere uitgaves
87 p. : ill.
ISBN
90-214-8461-7
Plaatsingssuggestie
633.6 (SISO) Boerderij (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alles wat je weten wil over het leven en de dood van de koe in Nederland, staat in dit boek. In verhalende stijl vertelt schrijfster Bibi Dumon Tak over de koe die aan de dood ontsnapte door te vluchten uit het slachthuis. Vervolgens maak je kennis met het oerrund en lees je over kunstmatige inseminatie, de geboorte van het kalf, de koe vanbinnen en vanbuiten, hoe de koe woont en hoe de koe dood gaat. Door de koeien eerst voor te stellen en alles bij naam te noemen, ontstaat een directe, heldere stijl. Ondanks de grote hoeveelheid aan informatie blijft het boek boeien; het is levendig geschreven en geïllustreerd met kleine en paginagrote zwartwitte schetsen. Op de meeste pagina's worden in de brede kantlijn in kleiner lettertype nog wat extra wetenswaardigheden verteld. Achterin een register en een literatuurlijst. De schrijfster liet zich op wat kleinigheden na goed informeren. Zo gebruikt zij bijvoorbeeld op pagina 70 het woord 'vet' als synoniem voor 'vlees'. Al met al zeer geschik…Lees verder

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties