Boek
Nederlands

Fuut!

Bies Van Ede (auteur), Caroline Ellerbeck (illustrator)
In de straat waar Jop woont komt een feest. Jop maakt een blaaspijp en pijltjes van papier. Maar dat is lastig. Dan heeft Pam een idee. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Onderwerp
Fluiten, Muziek
Leesniveau
AVI E3, AVI 3
Titel
Fuut!
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Caroline Ellerbeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789048721436 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In de straat waar Jop woont wordt een straatfeest met eten, drinken en spelletjes georganiseerd. Jop knutselt hiervoor een dartschijf, een blaaspijp en pijltjes van papier. Zijn ouders maken tijdens het feest ook muziek op bas en drum. Jops vriendin Pam vindt het nogal saai klinken. Het maken van de blaaspijp gaat niet makkelijk, hoewel Pam Jop helpt. Door hun onhandigheid ontstaan korte en lange stukjes buis. Als je een pijltje wegblaast hoor je ‘fuut’. Door een lange pijp een lage toon en door een korte een hoge. Pam stelt voor gaatjes in de stukjes buis te boren. Als je die dan aan elkaar plakt krijg je een ‘buisfluit’. (Pam noemt het een ‘Pamfluit ’!) Op het straatfeest wordt hun fluitconcert een groot succes. Ook de ouders van Jop doen met hun instrumenten mee. Het brengt veel geld op, voor ijsjes. Het verhaal is verdeeld in hoofdstukjes van twee tot drie pagina’s, met een ruime bladspiegel en veel paginagrote illustraties. De zinnen beginnen allemaal op een nieuwe regel. De kleu…Lees verder

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd behorend bij het boek Tophits met eigen composities die werd gearrangeerd en geproduceerd door Rick Duijn. Op de cd Nieuwe Ruimte uit 2014 van Rob de N…Lees verder op Wikipedia