Boek
Nederlands

Ik was een held !

Bies Van Ede (auteur), Kees de Boer (illustrator)
+1
Ik was een held !
×
Ik was een held ! Ik was een held !
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Dop wil een held zijn, net als toen hij klein was. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Helden
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Ik was een held ! / Bies van Ede ; met tek. van Kees de Boer
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Kees de Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004 | Andere uitgaven
26 p. : ill.
ISBN
90-276-7929-0 9789027679291

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dop ziet in zijn fotoalbum dat hij toen hij klein was als superman door het leven ging. Hij wil weer een held zijn, maar dat blijkt niet eenvoudig. Zijn vader troost hem door hem te vertellen dat hij in zijn dromen net zo stoer kan zijn als hij maar wil. Deel uit de serie 'ik lees!'*. Aardig verhaal dat aansluit op de doelgroep. Jammer van een inconsequentie tussen tekst en beeld: in het derde hoofdstuk komt volgens de tekst vader thuis met Dops kleine zus, terwijl ze in de twee hoofdstukken daarvoor steeds al duidelijk op de illustraties aanwezig is! De uitgave is aantrekkelijk uitgevoerd met zacht gekleurde aquarellen over dubbele pagina's met daarin afgebeeld, duidelijk leesbaar, de tekst in korte zinnen die telkens op een nieuwe regel beginnen (AVI-M3). Op het omslag een stoere afbeelding van Dop in actie als superman, waardoor het vooral jongens zal aanspreken. Vanaf ca. 6 jaar.

Ik was een held!

Dop kijkt naar foto’s van vroeger, ‘toen hij nog klein was’. Dop op de step, Dop met de poes, Dop verkleed als held. Ja, dat was leuk. Hij wil opnieuw held zijn maar zijn pak van toen is te klein. Mama zorgt voor een groter pak. Nu zal hij weer kunnen vliegen. Het lukt niet en vroeger kon hij dat wel. Papa weet een oplossing. Een prettig verhaal over een 6-jarige die terugkijkt en verlangt naar de tijd toen hij nog kleiner was. Erg herkenbaar en juist getroffen. De fantasie van toen is nu net buiten zijn bereik, maar gelukkig zijn er nog dromen waarin veel mogelijk is! Een aangenaam leesboekje na 7 maanden leesonderwijs (AVI 2).

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede in 2004 nog een cd behorend bij het boek Tophits met eigen composities die werd gearrangeerd en geproduceerd door Rick Duijn. Op de cd Nieuwe Ruimte uit 2014 van Rob de N…Lees verder op Wikipedia