Boek
Nederlands

Ik was een held !

Bies Van Ede (auteur), Kees De Boer (illustrator)
+1
Ik was een held !
×
Ik was een held ! Ik was een held !
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Dop wil een held zijn, net als toen hij klein was. AVI-M3. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Helden
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Ik was een held ! / Bies van Ede ; met tek. van Kees de Boer
Auteur
Bies Van Ede
Illustrator
Kees De Boer
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004 | Andere uitgaves
26 p. : ill.
ISBN
90-276-7929-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Elk kind dat start in de basisschool wil graag zo vlug mogelijk leren lezen. Terecht wordt dan ook veel aandacht besteed aan het verwerven van de leestechniek. Of het kind daarna ook graag zal blijven lezen, hangt veelal af van het soort verhalen dat het aangeboden krijgt. Echte leesbevordering start bij verhalen die voldoende herkenbaar en inleefbaar zijn en bovendien ook nog eens de nodige dosis spanning en humor bevatten. Benieuwd dus of de verhalen die binnen de reeks 'ik lees', uitgegeven bij Zwijsen, deze verwachtingen kunnen inlossen.

In Doet fien raar? lezen we hoe een aap uit zijn kooi ontsnapt en bij Fien en oom Leen gaat wonen. Het verhaal over Fien en de aap is op het laagste AVI niveau geschreven en het leest vlot, maar de gebeurtenissen zijn eerder ongeloofwaardig en dat tempert het leesplezier aanzienlijk. Hetzelfde geldt voor De lol, waarin twee mollen elkaar niet meer leuk vinden en daarom op zoek gaan naar de 'lol'. Het hele verhaal draait rond d…Lees verder
Dop ziet in zijn fotoalbum dat hij toen hij klein was als superman door het leven ging. Hij wil weer een held zijn, maar dat blijkt niet eenvoudig. Zijn vader troost hem door hem te vertellen dat hij in zijn dromen net zo stoer kan zijn als hij maar wil. Deel uit de serie 'ik lees!'*. Aardig verhaal dat aansluit op de doelgroep. Jammer van een inconsequentie tussen tekst en beeld: in het derde hoofdstuk komt volgens de tekst vader thuis met Dops kleine zus, terwijl ze in de twee hoofdstukken daarvoor steeds al duidelijk op de illustraties aanwezig is! De uitgave is aantrekkelijk uitgevoerd met zacht gekleurde aquarellen over dubbele pagina's met daarin afgebeeld, duidelijk leesbaar, de tekst in korte zinnen die telkens op een nieuwe regel beginnen (AVI-M3). Op het omslag een stoere afbeelding van Dop in actie als superman, waardoor het vooral jongens zal aanspreken. Vanaf ca. 6 jaar.

Ik was een held!

Dop kijkt naar foto’s van vroeger, ‘toen hij nog klein was’. Dop op de step, Dop met de poes, Dop verkleed als held. Ja, dat was leuk. Hij wil opnieuw held zijn maar zijn pak van toen is te klein. Mama zorgt voor een groter pak. Nu zal hij weer kunnen vliegen. Het lukt niet en vroeger kon hij dat wel. Papa weet een oplossing. Een prettig verhaal over een 6-jarige die terugkijkt en verlangt naar de tijd toen hij nog kleiner was. Erg herkenbaar en juist getroffen. De fantasie van toen is nu net buiten zijn bereik, maar gelukkig zijn er nog dromen waarin veel mogelijk is! Een aangenaam leesboekje na 7 maanden leesonderwijs (AVI 2).

Over Bies Van Ede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Richard R

Bies van Ede (geboren als Willem Johannes Franciscus van Ede, Badhoevedorp, 27 april 1957) is een Nederlands schrijver van jeugdliteratuur, televisiescenario's, romans, poëzie en liedteksten. Ook maakt hij vertalingen.

Na een korte periode als onderwijzer werkte hij als freelancer bij diverse tijdschriften en als eindredacteur van het Haarlems Dagblad. Sinds 1992 is hij voltijds schrijver. Hij maakt deel uit van het Haarlemse Ampzing Genootschap dat op humoristische wijze strijdt tegen het overbodige Engelse leenwoord.

Productie

Over zijn woonplaats Haarlem schreef hij een vijftal historische jeugdromans. Van Ede was lid van het Griezelgenootschap dat onder voorzitterschap van Paul van Loon het horrorgenre in Nederland populariteit bezorgde. Met Van Loon speelde Van Ede enkele jaren in een popgroep, De Van Loon-Van Ede-band, die vrolijke muzikale griezelshows verzorgde. Na zijn vertrek uit deze band maakte Van Ede…Lees verder op Wikipedia

Suggesties