Boek
Nederlands

Beertje bruin, wat zie jij daar?

Bill Martin (auteur), Eric Carle (illustrator), Burny Bos (vertaler)
+1
Beertje bruin, wat zie jij daar?
×
Beertje bruin, wat zie jij daar? Beertje bruin, wat zie jij daar?
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Prentenboek met grote dierenillustraties en een ritmische, herhalende tekst om jonge kleuters kleuren en dieren te leren kennen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Kleuren, Dieren
Titel
Beertje bruin, wat zie jij daar?
Auteur
Bill Martin (jr)
Illustrator
Eric Carle
Vertaler
Burny Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Brown bear, brown bear, what do you see?
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2017 | Andere uitgaves
[24] p. : ill.
ISBN
9789025767631 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Kleuren (ZIZO)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen Bill Martin jr. in 1967 aan de grafisch ontwerper Eric Carle vroeg om tekeningen te maken bij een verhaal dat hij geschreven had, Brown bear, brown bear, what do you see?, was dit voor Carle het begin van een geslaagde loopbaan als kinderboekenmaker. De samenwerking tussen Martin en Carle resulteerde uiteindelijk in vier zeer gelijkaardige boekjes. Later verschenen immers nog Polar bear, polar bear, what do you hear?, Panda bear, panda bear, what do you see? en Baby bear, baby bear, what do you see?. Daarnaast werd Carle wereldberoemd met een hele reeks andere verhalen, waaronder natuurlijk het overbekende Rupsje nooitgenoeg.
Dat Carle nog steeds niets aan populariteit heeft moeten inboeten, bewijst deze kartoneditie van Beertje bruin, wat zie jij daar?. Net zoals heel veel van zijn werk gaat dit boek over de natuur, meer in het bijzonder over de dieren. In Carle’s typische, herkenbare stijl dartele…Lees verder
Prentenboek met duidelijke grote dierenafbeeldingen in fantasierijke, kleurige collages. Op de linkerbladzijde wordt een vraag gesteld aan het dier en het antwoord op de rechterbladzijde verwijst naar het dier, dat het kind ziet als het de bladzijde omslaat. Vraag en antwoord zijn op rijm en de kleur van het dier wordt steeds genoemd. Tenslotte wordt de vraag aan een aantal kinderen met verschillende huidskleuren gesteld en de laatste bladzijde geeft alle dieren nogmaals verkleind weer. Een alleraardigst boek met vele mogelijkheden (waaronder het leren herkennen van kleuren en dieren) voor kleuters en peuters thuis en op school en opvang. Vanaf ca. 3 jaar.

Beertje bruin, wat zie jij daar?

Met 'Beertje bruin, wat zie jij daar?' werd het allereerste boek van Eric Carle herwerkt.
In dit dikke kartonboek gaan we aan de slag met schuifjes. Telkens worden twee pagina’s ingenomen door een grote prent van een dier met rechtsonder een kleinere prent van een dier, met schuifje. Naast bijvoorbeeld de beer staat: Beertje bruin, wat zie jij daar? En op het schuifje luidt het: een rode vogel en daar kijk ik naar. Wanneer er dan met het schuifje geschoven wordt, zien we effectief een afbeelding van een kleine rode vogel.
Op de volgende pagina staat deze rode vogel in het groot afgebeeld enzovoort. Maar Eric Carle koos niet voor een circulair karakter, door bijvoorbeeld op het einde ook een beer af te beelden; de voorlaatste grote afbeelding is namelijk een juf, zonder schuifje. Ze antwoordt: Ik zie … en op de volgende pagina zien we negen kleuters uit haar klas.
Op zich is het niet zo duidelijk wat de link nu net is tussen de juf en de dieren, behalve dan wanneer me…Lees verder

Suggesties