Dvd
Engels
Een veelbelovende pianist die de druk van de verwachtingen van zijn vader niet aan kan gaat werken als olieboorder in Californië. Als hij hoort dat zijn vader op sterven ligt keert hij terug naar zijn familie.
Titel
Five easy pieces
Regisseur
Bob Rafelson
Acteur
Jack Nicholson Karen Black 1939-2013 Susan Anspach
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, © 2018 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1970
Speelduur
94 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits, en andere talen Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans en andere talen
EAN
8712609634884

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 35 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Drama uit 1970 van Bob Rafelson met Jack Nicholson. Robert is een veelbelovende pianist die de druk van de verwachtingen van zijn vader niet aan kan. Hij gaat werken als olieboorder in Californië, hangt veel rond met zijn vrienden en bedriegt zijn vriendin, serveerster Rayette (Karen Black). Als hij hoort dat zijn vader op sterven ligt, keert hij samen met zijn vriendin terug naar zijn familie, maar de confrontatie met zijn familie maakt hem rustelozer dan ooit. Muziek speelt een belangrijke rol in het verhaal, zowel klassieke muziek van Chopin, Mozart en Bach, als countrymuziek van Tammy Wynette. VPRO Cinema (vpro.nl): ‘Hartverscheurende film (…) Five Easy Pieces werd subliem (want sober) geregisseerd door Rafelson en prachtig ingehouden geacteerd door Nicholson als Robert Eroica (naar Beethovens derde symfonie) Dupea.’ Genomineerd voor vier Oscars en vijf Golden Globes.

Over Bob Rafelson

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Rob Nowell (Rob625 at en.wikipedia)

Robert (Bob) Rafelson (New York, 21 februari 1933) is een Amerikaans filmregisseur.

Levensloop

Rafelson werd geboren in New York in een Joods gezin. Hij studeerde wijsbegeerte aan Dartmouth College. Na zijn studie ging hij bij de televisie aan de slag als scenarist. In 1962 vestigde hij zich in Hollywood om er te werken voor de filmstudio Universal. In 1968 debuteerde hij als filmregisseur. Hij behoort tot de regisseurs van New Hollywood, die in de jaren 70 de Amerikaanse filmindustrie moderniseerden. De dramafilms Five Easy Pieces (1970) en The Postman Always Rings Twice (1981) worden beschouwd als zijn bekendste werk.

Filmografie

  • 1968: Head
  • 1970: Five Easy Pieces
  • 1972: The King of Marvin Gardens
  • 1976: Stay Hungry
  • 1981: The Postman Always Rings Twice
  • 1987: Black Widow
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek