Boek
Nederlands

De wraak van Baudelaire : misdaadroman

+1
De wraak van Baudelaire : misdaadroman
×
De wraak van Baudelaire : misdaadroman De wraak van Baudelaire : misdaadroman

De wraak van Baudelaire : misdaadroman

In het woelige Parijs anno 1870 worden gruwelijke moorden gepleegd, waarbij telkens verzen van de dichter Baudelaire op het lijk worden achtergelaten. De politie komt op het spoor van een duivels complot dat zich vertakt tot in het hof van keizer Napoleon III zelf. Dat houdt commissaris Lefevre niet tegen. Tot zijn onderzoek hem leert dat het kwaad overal is. Ook in hemzelf.
Titel
De wraak van Baudelaire : misdaadroman
Auteur
Bob Van Laerhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2013 | Andere uitgaven
266 p.
ISBN
9789089242662 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Historische misdaadroman ten tijde van Baudelaire

Historische misdaadroman ten tijde van Baudelaire

Parijs, herfst 1870. De armste inwoners eten hond, rat en hun eigen doden. Om dat beetje vlees te bemachtigen staan ze in lange rijen voor de slager. Intussen verorbert de rijke adel tijdens galante feesten een nieuwe lekkernij: geroosterde slurf van olifant en steak van giraf. De Pruisen staan voor de poorten van de belegerde hoofdstad, hongersnood dreigt. Maar op het libido van heel wat vermogende Parijzenaars heeft zelfs de inslag van de eerste Duitse obussen geen negatieve invloed. Commissaris Lefèvre, een vijftiger, hebben leven en dood geleerd te houden van poëzie en lichtekooien. Hij is op weg naar zijn favoriete cocotte, Claire de la Lune, en verneemt dat een talentrijke jonge dichter werd vermoord. Bij het lijk liggen een paar versregels van de dichter Baudelaire. In zijn eigen handschrift. Maar hoe kan dat? De man is al drie jaar dood. Later wordt ook nog het lijk gevonden van een schrijver die het niet eens was met …Lees verder

Gekweld zoeken naar een ziel

Twintig jaar geleden raakte Bob Van Laerhoven begeesterd door de 'schone Franse letteren' en begon er een boek in zijn hoofd te rijpen. Twee decennia later mocht hij voor De wraak van Baudelaire de Knack Hercule Poirot-prijs 2007 ontvangen.

Existentieel zijn we
toch altijd met hetzelfde bezig:
wat is
het leven, wie ben ik zelf?'

De 54-jarige Bob Van Laerhoven is een literair manusje-van-alles. Hij schreef reisverslagen, romans, biografieën, publiceerde in diverse tijdschriften en kranten, maar voelt zich de laatste jaren meer en meer thuis in het schrijven van literaire misdaadromans. Dat het genre hem op het lijf geschreven is, bewijst de bekroning van zijn laatste worp, De Wraak van Baudelaire , met de Knack Hercule Poirot-prijs 2007. 'Een stimulans om nog een stap te zetten in de richting die ik voor ogen heb', zegt Van Laerhoven.
Op je website staat te lezen dat je 'bij toeval' begon te schrijven. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
Bob Van Laerhoven: 'Ik bedoel daarmee vooral dat niets in mijn afkomst me op het schrijven heeft voorbereid. Ik kom van schitterende ouders van eenvoudige afkomst, maar er heerste helemaal geen leescultuur bij ons. Dat ik de lust tot lezen ontwikkelde,…Lees verder

Poëzie en lichtekooien

Bob van Laerhoven is van vele markten thuis. Hij schreef romans, verhalenbundels, reisreportages, kinderboeken, theaterteksten en thrillers. 'De wraak van Baudelaire' is zijn eerste historische misdaadroman.

Het gegeven is klassiek: in en rond het Parijs van 1870 is een seriemoordenaar actief die vertrouwd is met het werk van de dichter Charles Baudelaire, die drie jaar eerder is overleden.
Drie mensen worden vermoord: een jonge dichter die de nieuwe Baudelaire werd genoemd, een literaire tegenstander van Baudelaire, en een rechter die Baudelaire ooit voor immoraliteit veroordeelde. Op hun lijken wordt telkens een fragment van een gedicht uit Baudelaires Les fleurs du mal gevonden. Commissaris Lefèvre, die van 'poëzie en lichtekooien' houdt, verdiept zich in Baudelaires leven om de moordenaar te klissen.
Boeiend is hoe Van Laerhoven het tragische leven en het geniale oeuvre van Baudelaire in het verhaal betrekt. De dichter was een vat vol tegenstellingen. Vooral de relatie met zijn stiefvader, een militair die het tot senator schopte, was problematisch. Baudelaire zag hem als een indringer die zijn moeder had weggekaapt. Haar verweet hij zwakte. Zijn liefdesleven was een puinho…Lees verder

De smart van het ongeloof

Ik laat me zelden een oor aannaaien door een uitgever, vooral als hij lyrisch doet over auteurs uit eigen stal. Ik heb me deze keer vergist. De loftuitingen van Leo de Haes over de nieuwste misdaadroman van Bob Van Laerhoven zijn niet overdreven. De Wraak van Baudelaire baadt in de sfeer van Tardi, Nestor Burma en de opstand van de Commune in één breed palet versmolten. Het spleen van een tijd vol verwarring is Van Laerhoven op het lijf geschreven. Monsters en machines zijn inwisselbaar, wetenschap en bijgeloof, de ontwaarding aller waarden in een instortend Parijs dat kreunt onder de Pruisische beschietingen en ten onder gaat aan zijn eigen decadentie. Die setting is ideaal voor een schrijver die zijn eigen minachting voor het klootjesvolk paart aan aanstellerigheid, vermeende achteruitstelling en één aandrift: épater le bourgeois.

Van Laerhoven heeft zijn verleden tegen, als schrijver van pulpfantasy en als sensatiejournalist. Hij is zelden met zichzelf in het reine gekomen…Lees verder

In het woelige Parijs anno 1870 worden gruwelijke moorden gepleegd op mensen die de overleden poète maudit Baudelaire niet in het hart droegen. Telkens worden verzen van de aan alles verslaafde dichter op het lijk achtergelaten. Commissaris Lefèvre, zelf niet vies van lichamelijke genoegens, is de ideale man om in de seksuele onderwereld van de lichtstad af te dalen. Op een eigenzinnige manier en zonder de steun van het politie-apparaat probeert hij achter de onthutsende motieven en omstandigheden van de moorden te komen. De Belg Van Laerhoven is van vele markten thuis: oorlogsjournalist, wereldreiziger en thrillerauteur en zoekt altijd de bevreemdende kant van de werkelijkheid op. Zo ook in deze politieroman die het meer moet hebben van de uitzonderlijk marginale hoofdpersonages en de decadente fin-de-sièclesfeer dan van conventionele spanning. Erudiete, beklemmende detective voor een fijnzinnig publiek. Normale druk.