Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vossenjagers en andere verhalen

Breece D'J. Pancake (auteur), Johannes Jonkers (vertaler), James Alan Mcpherson (inleider)
Bundel verhalen die zich afspelen in West-Virginia (VS) in een verlaten mijngebied waar de bewoners met lede ogen aanzien hoe hun leven vastloopt.
Onderwerp
Marginaliteit
Titel
Vossenjagers en andere verhalen
Auteur
Breece D'J. Pancake 1952-1979
Vertaler
Johannes Jonkers
Inleider
James Alan Mcpherson 1943-2016
Nawoord
John Casey
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The stories of Breece D'J Pancake
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2016
180 p.
ISBN
9789048828111 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op zoek naar inkeer op de verkeerde plaatsen

In deze rubriek bespreekt Annelies Verbeke elke maand een verhalenbundel. Deze keer koos ze voor het postume debuut van Breece D'J Pancake, een onwaarschijnlijke combinatie van Virginia Woolf en Ernest Hemingway.

Vergeten overleden auteurs opnieuw introduceren is al een tijdje mode in de uitgeverswereld. Mij best. Het is me niet altijd duidelijk waarom de ene auteur wel en de andere niet wordt gereanimeerd, maar ik leerde er toch al enkele interessante stemmen door kennen, zoals Breece D'J Pancake (1952-1979). Toen zijn debuut in 1983 postuum verscheen, noemde Kurt Vonnegut de jongeman uit West Virginia de meest oprechte schrijver die hij ooit had gelezen. Dat Pancake net voor zijn zevenentwintigste verjaardag in 1979 zelfmoord pleegde, voorziet zijn verhalenbundel van een extra weemoedige, hoogsensitieve glans.

In de Nederlandse vertaling Vossenjagers zijn een voorwoord en een nawoord opgenomen, geschreven door universiteitsprofessoren die met Pancake bevriend raakten. Ze geven je een mooi verwoord, in rouw gedrenkt beeld van wie hij was. Verhelderend, maar het speet me wat dat ik deze beschouwingen las voor ik aan de verhalen begon en …Lees verder

In navolging van Raymond Carver (de meester van het korte verhaal) schreven diverse Amerikaanse schrijvers sociaal-realistische verhalen over een specifieke regio, bv. Annie Proulx over Wyoming. In 2014 jaar verscheen de verhalenbundel ‘Knockemstiff : roman in achttien verhalen'* van Donald Day Pollock (1954), over rednecks en misfits in een uithoek van Ohio. Qua sfeer en thematiek hiermee vergelijkbaar gaan de twaalf verhalen in deze bundel van Breece D’J Pancake (1952-1979) over een verlaten mijngebied in West-Virginia. Het zijn harde verhalen over vossenjacht, prijsvechters, prostitutie, drankmisbruik en depressie. Verhalen met een sombere gloed waarin de auteur met compassie het leed peilt van mannen en vrouwen die zijn blijven hangen in een afgeschreven gebied. Deze bundel is het enige literaire werk dat Breece D’J Pancake naliet toen hij in 1979 zelfmoord pleegde. Zijn werk beleeft nu een revival en is in een Nederlandse vertaling uitgebracht. In een voor- en nawoord vertellen t…Lees verder