Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een scenarioschrijver in Los Angeles raakt weer betrokken bij zijn oude nihilistische milieu vol achteloze wreedheid en oppervlakkige seks. Vervolg op 'Minder dan niks'.
Titel
De figuranten
Auteur
Bret Easton Ellis
Vertaler
Johannes Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Imperial bedrooms
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2010
175 p.
Aantekening
Vervolg op: Minder dan niks
ISBN
9789041416346 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vijfentwintig jaar nadat Bret Easton Ellis (sindsdien vooral beroemd en berucht dankzij "American psycho") overrompelend debuteerde met "Minder dan niks"*, is hier het vervolg daarop. De hoofdpersoon, Clay Easton, is inmiddels een succesvol scenarioschrijver in New York, maar komt (weer) tijdens Kerstmis terug naar Los Angeles om te helpen bij het huren van acteurs voor de verfilming van zijn script. Een van die actrices is ene Rain Turner, en hoewel Clay de gewoonte heeft om ijskoud misbruik te maken van actrices in ruil voor een filmrolletje, begint hij op Rain toch serieus verliefd te worden. Parallel daarmee ontstaat er een situatie waarin hij gevolgd wordt, en daarbij lijkt er een verband te zijn met de gruwelijke moord op een van zijn jeugdvrienden. De personages van Ellis zijn nog altijd even verveeld, en hun enige uitweg uit de malaise bestaat nog altijd uit gedachteloze wreedheid, alcohol, veel drugs en heel veel gevoelloze seks. Niets nieuws onder de zon dus, maar een aardig…Lees verder

Over Bret Easton Ellis

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door André Müller

Bret Easton Ellis (Los Angeles, 7 maart 1964) is een Amerikaans auteur. Hij groeide op in een welgestelde familie in Californië. Zijn vader mishandelde hem echter. Na lange tijd in New York gewoond te hebben, is hij sinds enige tijd weer inwoner van Los Angeles. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste Generation X-schrijvers.

Ellis' boeken hebben vaak een duister thema. Less Than Zero, het boek waarmee hij op 21-jarige leeftijd debuteerde, werd door critici vergeleken met J.D. Salingers The Catcher in the Rye, maar dan voor de MTV-generatie. Ellis noemt zichzelf een moralist, terwijl hij vaak wordt afgeschilderd als een nihilist. Hij schrijft op een zeer eenvoudige en vlakke manier, waarbij hij opvallend veel gebruikmaakt van herhalingen teneinde een bezwerend, hypnotisch effect te bewerkstelligen.

Bibliografie

Less Than Zero

Less Than Zero (1985, een jaar…Lees verder op Wikipedia