Wanneer een mannelijk fotomodel zichzelf in de problemen brengt door leugens en drugsgebruik en New York moet verlaten, raakt hij in Europa betrokken bij een groep vroegere collega's die nu terroristen zijn.
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Glamorama
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2005 | Andere uitgaves
562 p.
ISBN
9789041410115 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na Minder dan niks (Luitingh-Sijthoff, 1993), De wetten van de aantrekkingskracht (Bert Bakker, 1988 -- in mindere mate), De informanten (Li 1995, p. 540) en American psycho (Poema pocket, 1995) doet Bret Easton Ellis in Glamorama opnieuw wat je van hem gewoon bent: snel, snedig en smeuïg zet hij een tijdsgewricht en sociaalculturele klasse te kijk; ontluistering, ontmaskering is zijn doel. Daartoe werkt hij vooral met de tegenstelling tussen gladde, esthetiserende stijl en een extreme, over the top inhoud van leegte, pornoachtige seks en ultrageweld. Victor Ward (eigenlijk Johnson, al bekend van in De wetten van de aantrekkingskracht) is fotomodel. Als It Boy of the Moment beweegt hij zich in een wereldje van glamour en show, een voortdurende catwalk waar elke diepgang en echte emotie het onderspit hebben moeten delven voor uiterlijk, schijn en pose. Zijn credo: "Hoe beter je oogt, hoe meer je ziet". Toch schort het hem behoorlijk aan …Lees verder
Victor is een mooie twintiger en in de modellenwereld de 'it-Boy of the Moment'. Hij rent glamourparties af waar het merknamen en namen van beroemdheden regent. Dan vraagt een mysterieuze opdrachtgever hem voor veel geld in Engeland zijn vroegere medestudente en fotomodel Jamie op te sporen. Zij blijkt in de ban van de biseksuele Bobby, die met enkele ex-modellen terroristische aanslagen pleegt. Ook Victor wordt meegezogen in deze wereld van geld en wapens die het boek een luguber, thrillerachtig aspect geeft. Ellis (1964) heet de wezenloze wereld aan te klagen van materialisme en ijdeltuiterij, maar lijkt er ook wel een beetje mee te koketteren. Bovendien heeft hij vele pagina's lege en banale scènes nodig en dat is knap vervelend: het boek is veel te dik. Toch geldt de Amerikaanse schrijver als de chroniqueur van een generatie en mag zijn werk zich verheugen in heftige reacties, zowel positief (briljant, geestig) als negatief (moreel verwerpelijk, vervelend). Paperback; kleine druk.

Over Bret Easton Ellis

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door André Müller

Bret Easton Ellis (Los Angeles, 7 maart 1964) is een Amerikaans auteur. Hij groeide op in een welgestelde familie in Californië. Zijn vader mishandelde hem echter. Na lange tijd in New York gewoond te hebben, is hij sinds enige tijd weer inwoner van Los Angeles. Hij wordt gerekend tot de belangrijkste Generation X-schrijvers.

Ellis' boeken hebben vaak een duister thema. Less Than Zero, het boek waarmee hij op 21-jarige leeftijd debuteerde, werd door critici vergeleken met J.D. Salingers The Catcher in the Rye, maar dan voor de MTV-generatie. Ellis noemt zichzelf een moralist, terwijl hij vaak wordt afgeschilderd als een nihilist. Hij schrijft op een zeer eenvoudige en vlakke manier, waarbij hij opvallend veel gebruikmaakt van herhalingen teneinde een bezwerend, hypnotisch effect te bewerkstelligen.

Bibliografie

Less Than Zero

Less Than Zero (1985, een jaar…Lees verder op Wikipedia

Suggesties