De onopgeloste moord op een beroemde actrice, genaamd The Black Dahlia, in 1947 in Los Angeles.
Titel
The Black Dahlia
Regisseur
Brian De Palma
Naar het werk van
James Ellroy
Componist
Mark Isham
Acteur
Aaron Eckhart Josh Hartnett Scarlett Johansson Hilary Swank
Scenarist
Josh Friedman
Taal
Engels
Uitgever
Dutch Filmworks, 2012 | Andere uitgaves
1 dvd-video + 1 blu-ray
Speelduur
121 min.
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8715664097236

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse film noir/thriller uit 2006 van Brian De Palma (Untouchables; Scarface), met Josh Hartnett, Scarlett Johansson (Girl with the pearl earring), Aaron Eckhart, Hilary Swank (Million dollar baby). Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van James Ellroy, die ook L.A. Confidential schreef. De onopgeloste moord op een beroemde actrice, genaamd The Black Dahlia, in de jaren '40-'50 in Los Angeles. Stella Papamichael (BBC Movies Review,i) geeft 3 (van 5) sterren en roemt vooral de acteerprestaties van Hartnett. Brett Collum (Dvd Verdict,i) geeft 70 (van 100) punten: 'The production is handsome, the cast is first rate, but the story is so mishandled that everyone involved is sunk into one of the most god awful messes in recent memory.' Geen extra's.

Over Brian De Palma

CC BY 2.0 - Foto van/door jon rubin

Brian Russel De Palma (Newark (New Jersey), 11 september 1940) is een Amerikaans filmregisseur. Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de Movie Brat-generatie (New Hollywood) van filmregisseurs, samen met anderen als Paul Schrader, Martin Scorsese, George Lucas en Steven Spielberg, Francis Ford Coppola en William Friedkin.

Biografie

Gedurende de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw werkte De Palma veel samen met een selecte groep mensen. Hierbij zaten acteurs zoals Jennifer Salt, Amy Irving, Nancy Allen (zijn vrouw van 1979 tot 1983) en William Finley. De Palma wordt gezien als de persoon die de carrières van acteurs als Robert De Niro, Jill Clayburgh, John C. Reilly, John Leguizamo en Margot Kidder heeft gelanceerd of bevorderd.

Zijn vroegere werk laat een links en revolutionair wereldbeeld zien. Experimenten met vertelvormen lieten zijn intentie zien om de Amerikaanse Jean-Luc Godard te worden. Ook maakte hij geb…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek