Een Amerikaanse acteur die zijn overbuurvrouw met een telescoop begluurt is aldus getuige van een gruwelijke moord. Als de politie weigert hem te geloven, gaat hij zelf op zoek naar de moordenaar.
Onderwerp
Voyeurisme
Titel
Body double
Regisseur
Brian De Palma
Componist
Pino Donaggio
Acteur
Melanie Griffith Craig Wasson Gregg Henry
Taal
Engels
Uitgever
Sony Pictures Home Entertainment, © 2019 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1984
Speelduur
109 min.
EAN
8712609639056

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse misdaadfilm uit 1984 van Brian de Palma (Carrie, Scarface, Mission: impossible), met o.a. Craig Wasson, Melanie Griffith (Working girl) en Deborah Stelton. Een man verliest vrijwel gelijktijdig zijn werk als acteur, zijn vriendin en een dak boven zijn hoofd, maar hij kan tijdelijk in het huis van een vriend terecht die naar het buitenland moet. Daar staat een telescoop, waarmee hij elke avond een striptease ziet van de overbuurvrouw, maar op een dag ook een gevecht op leven en dood tussen haar en een inbreker, waarbij zij overlijdt. Beoordeling IMDb: 6,8. Tomatometer: 78%. Roger Ebert: 3,5 (van 4). Robbert Bitter (Cinemagazine (24-1-‘85): ‘De film heeft last van een zwak verhaal en matig acteren (…) niet meer dan een redelijke thriller’ (2 sterren). Vpro Cinema: ‘Voyeuristische thriller van Brian De Palma vermengt Hitchcockiaanse suspense met dosis seks. (…) Prachtige fotografie van Stephen H. Burum en een macabere score van Pino Dinaggio. Commentaar indertijd in Variety: …Lees verder

Over Brian De Palma

CC BY 2.0 - Foto van/door jon rubin

Brian Russel De Palma (Newark (New Jersey), 11 september 1940) is een Amerikaans filmregisseur. Hij wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de Movie Brat-generatie (New Hollywood) van filmregisseurs, samen met anderen als Paul Schrader, Martin Scorsese, George Lucas en Steven Spielberg, Francis Ford Coppola en William Friedkin.

Biografie

Gedurende de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw werkte De Palma veel samen met een selecte groep mensen. Hierbij zaten acteurs zoals Jennifer Salt, Amy Irving, Nancy Allen (zijn vrouw van 1979 tot 1983) en William Finley. De Palma wordt gezien als de persoon die de carrières van acteurs als Robert De Niro, Jill Clayburgh, John C. Reilly, John Leguizamo en Margot Kidder heeft gelanceerd of bevorderd.

Zijn vroegere werk laat een links en revolutionair wereldbeeld zien. Experimenten met vertelvormen lieten zijn intentie zien om de Amerikaanse Jean-Luc Godard te worden. Ook maakte hij geb…Lees verder op Wikipedia

Suggesties