Boek
Nederlands
Inventarisatie in tekst en illustraties van de wereld van de elfen, hun karakter en de vele gedaanten en vormen waarin ze kunnen verschijnen.
Onderwerp
Elfen
Titel
De elfen / beschreven en geill. door Brian Froud en Alan Lee
Auteur
Brian Froud Alan Lee
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Faeries
Editie
10
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002 | Andere uitgaven
[175] p. : ill.
ISBN
90-269-6466-8 (hardback) 9789026964664 (hardback)
Plaatsingssuggestie
829.73 (SISO) Sprookjes - Fabels (ZIZO)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In dit boek wordt in illustratie (kleur en zwart-wit) en tekst een inventarisatie gegeven van de wereld van elfen, hun karakter en de vele gedaantes en vormen waarin ze kunnen verschijnen. Er is aandacht voor o.a. elfeneilanden, elfenkringen, grafheuvels en wivebelten en elfen in de duinpan, soorten elfen als pixies, aardmannen, phooka's, bogles, kollen en kelpies. Ten slotte worden hoofdstukken gewijd aan elfenbomen, elfenflora en paddestoelen. De Engelse illustratoren Brian Froud en Alan Lee zijn verantwoordelijk voor de mooie, sfeervolle illustraties en de goed daarbij aansluitende tekst. De inhoud leunt sterk op de Keltische mythen en legenden over elfen en is waar nodig goed bewerkt voor Nederland. De tekst is deels in drukletter, deels in schrijfletter. De vertaling van tekst en gedichten is goed. Een prachtig boek voor wie belangstelling heeft voor elfen.

Over Brian Froud

CC BY 3.0 - Foto van/door Luigi Novi

Brian Froud (Winchester, 1947) is een Engels illustrator in het genre fantasy. Hij woont en werkt met zijn vrouw Wendy in Devon. Zij is ook fantasy kunstenares. De landschappen in zijn schilderijen zijn vaak door het nationale park Dartmoor geïnspireerd, dat in Devon ligt.

Biografie

Froud werkte mee aan de films The Dark Crystal en Labyrinth. Hij werkte een tijd met Terry Jones samen, een scenarioschrijver. Dat begon met Labyrinth, daarna aan The Goblins of the Labyrinth (1986), opnieuw uitgegeven in verkorte vorm onder de naam The Goblin Companion: A Field Guide to Goblins in 1996, en vervolgens aan een aantal boeken over feeën en kobolden, zoals serie Lady Cottington, die verder niets met Labyrinth te maken hadden. Hij werkte in 1979 samen met onder meer Alan Lee aan het boek Faeries.

Toby Froud, de zoon van Brian en Wendy, was de baby in Labyrinth.

Lees verder op Wikipedia