Boek
Nederlands

Zijn wij de koning te rijk?

Brigitte Balfoort (auteur), Bart Maddens (auteur), Herman Matthijs (auteur)
Kritische evaluatie van de functie van het Belgische koningshuis: het historisch kader van ons staatsbestel, de kostprijs, de politieke relevantie, de idolatrie en de rol van humoristen, conferenciers en cartoonisten in het publieke imago van onze vorsten. Diverse auteurs benaderen het onderwerp vanuit hun eigen specialisatie.
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2013
160 p.
ISBN
9789058269607 (paperback)
Plaatsingssuggestie
332 (SISO) Politiek in België ; Politiek in België (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Goede timing, noemen we zoiets, of voorkennis: een boek over de rol van onze koning net voor prins Filip in zijn vaders voetsporen volgt. Na het aftreden van koningin Beatrix in Nederland gonsde het van de geruchten. Was het in België niet ook dringend tijd voor een generatiewissel?
Zijn wij de koning te rijk? gaat over alle vragen die bij een troonswissel de kop opsteken. Moeten we de monarchie niet afschaffen? Is het nog wel van deze tijd? Kun je één familie zoveel privileges geven op basis van erfelijkheid? Wat betekenen het koningshuis? Zou het beter zijn als België een republiek was?
In dit boek wordt het koningschap als instituut op de rooster gelegd. Hoe zagen de verschillende koningen van België hun eigen rol? Hoe evolueerde de macht van de koning? Hoeveel kost het om een koning (en zijn familie) te onderhouden? Zou een president goedkoper zijn? Wat blijft er over van de macht achter de schermen als de koning alleen nog een protocollaire functie heeft?
Lees verder
Wat is het nut van de (Belgische) monarchie? Op die vraag trachten vier wetenschappers (onder wie Mark Van den Wijngaert), twee journalisten (onder wie Brigitte Balfoort) en een komiek (Geert Hoste) een afgewogen antwoord te geven. Toevallig verscheen het boek kort voor de aangekondigde troonsafstand van koning Albert II, waardoor de centrale vraag zeer actueel is. In deze bundel wordt een beeld geschetst van de (afnemende) politieke macht van opeenvolgende Belgische vorsten sinds 1830, van hun financiële middelen en van hun relatie met het volk en wordt de humor rond het koningshuis getypeerd. Veelvuldig wordt een vergelijking getrokken met andere monarchieën zoals Nederland – want eigenlijk speelt overal de zelfde kwestie: hoe kan het ogenschijnlijk archaïsche systeem van de monarchale erfopvolging zichzelf legitimeren? Overigens slagen niet alle auteurs erin hun objectiviteit te bewaren, want politicoloog Bart Maddens pleit onomwonden voor een republiek. Dat neemt niet weg dat het …Lees verder

Suggesties